Najnovije vesti

HOLANDSKI VETERANI PONOVO TUŽE DRŽAVU: Poslali ste nas u Srebrenicu u nemoguću misiju i tamo nas napustili! Tražimo vraćanje časti, izvinjenje i odštetu!
Ilustracija, Foto: Foto: Profimedia

naneta im velika šteta

HOLANDSKI VETERANI PONOVO TUŽE DRŽAVU: Poslali ste nas u Srebrenicu u nemoguću misiju i tamo nas napustili! Tražimo vraćanje časti, izvinjenje i odštetu!

Planeta

Grupa veterana iz holandskog bataljona UNPROFOR (Dutchbat), koja je 1995. činila deo UN-ovih mirovnih snaga u zoni Srebrenice, ponovo pokreće tužbu protiv vlade Holandije, kojom traže vraćanje časti, izvinjenje i isplatu simbolične odštete.

Advokat veterana, Mihael Rupert, izjavio je da su holandski vojnici bili poslati u "nemoguću misiju".

"Država je poslala te vojnike u nemoguću misiju i tamo ih napustila", rekao je Rupert.

Rupert je ranije rekao da je vojnicima tokom tih događaja u Srebrenice naneta velika šteta, telesna, psihološka i finansijska, a trpeo je i njihov društveni život.

Pre tri godine, oko 230 veterana se okupilo u nameri da pokrenu tužbu protiv Holandije, ali su odustali prošle godine kada je ministarka odbrane Ank Bajlefeld najavila istragu povodom problema sa kojima se holandski veterani iz Srebrenice još suočavaju.

Iako ministarka i dalje vodi razgovore sa radnom grupom bivših mirovnjaka, izvestan broj veterana ima utisak da se ipak ništa konkretno ne preduzima, objasnio je advokat Rupert.

U ovom trenutku oko dvadeset vojnika namerava ponovo da pokrene tužbu protiv vlade Holandije, a njihov zastupnik očekuje da će se grupi pridružiti još oko stotinu veterana.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...