STIGLE NOVE PRIJAVE ZA KRAĐU RADA: Pljušte zahtevi da Univerzitet Crne Gore smesta istraži plagiranje doktorskih radova!
Foto: Printscreen YouTube/TV Pljevlja

BRUKA!

STIGLE NOVE PRIJAVE ZA KRAĐU RADA: Pljušte zahtevi da Univerzitet Crne Gore smesta istraži plagiranje doktorskih radova!

Crna Gora -

Centar za građansko obrazovanje (CGO) tražio je od Suda časti Univerziteta Crne Gore predlog za utvrđivanje odgovornosti i izricanje mera za masovnu povredu moralnih i profesionalnih načela, a o kojoj je javnost izvestio profesor PMF i bivši predsednik Naučnog odbora Vladimir Pešić.

On je u izjavi medijima saopštio da vanredna profesorka Pravnog fakulteta Bojana Lakićević Đuranović, koja je u časopisu "Pravni život" specijalistički rad studenta objavila kao svoj naučni rad, nije usamljen slučaj, već da su se “često koristili specijalistički i diplomski radovi studenata gde su profesori uzimali određene delove, sublimirali, skraćivali i onda s tim učestvovali na konferencijama...".

Direktorka CGO Daliborka Uljarević u prijavi Sudu časti navodi i da Etički kodeks UCG propisuje da je "akademsko osoblje dužno da poštuje dostojanstvo studenta", ali i da "mentorski odnos mora da počiva na međusobnom uvažavanju i poštovanju prava intelektualne svojine i drugih prava ostvarenih tokom naučnog rada u okviru tog odnosa, bez iskorišćavanja nadređenosti mentorskog položaja".

"Profesor Pešić je na UCG obavljao i obavlja istaknute funkcije i ovakva njegova javna izjava ima moć da označi čitavu akademsku zajednicu", navodi se u prijavi CGO.

foto: Printscreen YouTube/TV Pljevlja

Predavač na Masarik univerzitetu i saradnik u CGO-u Vladimir Vučković ocenio je da bi "bilo kakvo prepisivanje autentičnih stavova i mišljenja sa bilo kojeg pisanog ili elektronskog izvora, ili u ovom slučaju od strane svog studenta, bez jasne namjere da se citira ili referncira već postojeći izvor, bilo bi jasno okarakterisano kao direktni plagijarizam i grubo kršenje akademske etike."

"Na osnovu iskustva koje imam kao neko ko je doktorirao, a sada predaje na Masarik univerzitetu u Češkoj Republici, posledice ovakvog neakademskog čina bile bi adekvatne i one bi se protezale od podizanja disciplinskog postupka i udaljavanje sa nastave do povlačenja krivične odgovornosti", kazao je on Vijestima.

foto: Printscreen YouTube/TV Pljevlja

Univerzitet Crne Gore

Sagovornica Vijesti poreklom iz Crne Gore, a koja danas gradi uspešnu naučnu karijeru u Evropskoj uniji, kazala je da "plagiranje, po definiciji, uključuje predstavljanje tuđeg rada ili ideja kao sopstvenog, kao i korištenje delova tuđeg rada bez adekvatnog citiranja izvora. U akademskom svetu se naučni radovi ne dele na formalne i neformalne, ta definicija plagiranja pokriva i radove koji nisu objavljeni u stručnim i naučnim časopisima."

foto: Printscreen/Vijesti.me

"Softver za otkrivanje plagiranja 'Turnitin' uključuje i sve studentske radove predate u okviru univerzitetske nastave. Zamislite situaciju u kojoj ja napišem knjigu ili članak i pre objave svoj rad pošaljem kolegi ili koleginici na uvid, a isti ili ista je objavi pod svojim imenom. Situacija sa preuzimanjem studentskog rada i objavljivanja istog pod svojim imenom je ekvivalentna. Ukoliko su profesor i student zajedno pisali rad, taj rad može da se objavi uz uzajamni dogovor pod oba imena, pri čemu onda, obično, student bude prvi autor publikacije", kazala je i dodala da je "upravo zbog ovakvih slučajeva crnogorska akademska zajednica nekompetitivna u širim međunarodnim okvirima".

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja