Najnovije vesti

UŽIVO SRPSKA SLAVI 9. JANUAR: Obeležava se Dan Republike! Završena svečana akademija u Banjaluci (FOTO, VIDEO)
Foto: RTRS

niz svečanosti u banjaluci

UŽIVO SRPSKA SLAVI 9. JANUAR: Obeležava se Dan Republike! Završena svečana akademija u Banjaluci (FOTO, VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Republika Srpska obeležava Dan Republike - 9. januar. Obeležavanju prisustvuju predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, i premijerka Srbije Ana Brnabić.

15.00 - U Sportskoj dvorani "Borik" se održava svečana akademija u sklopu obeležavanja 9. januara.

Intoniranjem himni Republike Srpske “Moja Republika” i Srbije “Bože pravde” počela je svečana akademija povodom obeležavanja Dana Republike.

13.48 - Sve spremno za svečanu akademiju.

13.30 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović uputio čestitku povodom 9. januara - Dana Republike i poručio da će Srbija uvek voleti i podržavati Srpsku.

13.26 - "Despot" i ove godine u centru pažnje.

12.54 - Preletom helikoptera i "Maršom na Drinu" završen svečani defile povodom Dana Republike Srpske.

12.52 - Prelet helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske, koji nosi zastavu Republike Srpske.

12.51 - Učesnici policijskog dela svečanog defilea pevaju pesmu "Pukni zoro".

12.43 - Obraćanje predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

"Sve što želimo Srpskoj satkano je u sloganu 'Za sva vremena'" istakla je Cvijanovićeva.

"Današnji dan je dan našeg okupljanja, dan kada slavimo slobodu", poručila je predsednica Srpske.

12.40 - Obraćanje srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

"Ovo je naš dan, dan koji proslavljamo 28. put", rekao je Dodik.

On je istakao da je Srpska stvarana u miru i odbranjena u ratu i da su danas svi Srbi ponosni na svoju Republiku.

"Nema slobode za srpski narod bez države. Srbi imaju dve države - Srbiju i Republiku Srpsku", naglasio je Dodik i dodao da su Srbi oduvek bili slobodarski narod koji je i drugima donosio slobodu.

12.36 - Policijski orkestar MUP-a Srpske izveo je himnu Republike Srpske "Moja Republika" i himnu Srbije "Bože pravde".

12.34 - Postrojavanje učesnika svečanog defilea. Pripadnici ešalona specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srpske pevaju pesmu "Јunaci sa Košara".

12.11 - Defile je otvorio prvi ešalon Civilnog sektora koji su činili studenti Republike Srpske koji nose veliku zastavu Srpske.

12.10 - Ešaloni civilnog sektora i ešaloni MUP-a u svečanom defileu.

12.08 - Komandir Počasne jedinice MUP-a Srpske Vitomir Petričević predao je raport predsednici Srpske Željki Cvijanović. Predaja raporta izvršena je uz numeru "Marš narodni heroji", u izvođenju Policijskog orkestra MUP-a Srpsek.

12.00 - U čast predsednice Republike Srpske postrojena je Počasna jedinica MUP-a Srpske.

11.55 - Na Trgu Krajine treba da počne svečani defile povodom Dana Republike Srpske sa više od 2.400 učesnika.

11.47 - Učesnici spremni za defile.

11.42 - Pripadnici MUP-a idu na Trg Krajine.

11.38 - Građani se okupljaju na Trgu Krajine. Veliki broj građana iz svih krajeva Srpske pristiže na Trg na svečani defile.

11.31 - Učesnici svečanog defilea na Trgu Republike. Sve spremno za paradu u 12.00 časova!

11.20 - U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci završena je sveta arhijerejska liturgija koju je služio patrijarh Irinej.

10.37 - Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović povodom 9. januara - Dana Republike, odlikovala je zaslužne institucije i pojedince.

10.36 - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vencem nije dodeljen samo njemu, već i Srbiji.

10.33 - Oklopna vozila "despot" spremna za svečani defile.

10.26 - Dodeljena su odlikovanja povodom Dana Republike Srpske.

09.00 - Patrijarh srpski Irinej u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služi svetu arhijerejsku liturgiju povodom Svetog arhiđakona Stefana.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvuju ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, te predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Liturgiji, između ostalih, prisustvuju i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija.

08.30 - Uoči proslave Dana Republike Srpske, predstavnik srpskog naroda u Predsedništvu BiH, Milorad Dodik, istakao je da je RS stabilna, upućena ka svojoj budućnosti i opredeljena za mir i stabilnost.

08.15 - Mere bezbednosti u Banjaluci su pojačane, ugostiteljski i drugi objekti u širem centru grada zatvoreni, kao i više ulica, prenose mediji.

08.00 - Centralna manifestacija proslave Dana Republike - Svečani defile, biće održan četvrtu godinu za redom pod motom "Za sva vremena".

Glavnom ulicom prodefilovaće 2.400 pripadnika policije u ešalonima, i civilnog sektora.

Kako je najavljeno, od 9 časova biće služena sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja, dok će u 10 časova u Palati Republike, biti uručena odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

U 12 časova sledi Svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci, a od 14 časova, u Sportskoj dvorani Borik i Svečana akademija.

Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska, kao odgovor na nameru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Јugoslavije, te kao reakciju na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH.

Skupština srpskog naroda proglasila je stvaranje današnje Republike Srpske pre bilo kakvih međunacionalnih sukoba i pre početka građanskog rata u BiH.

Prethodno, 9. i 10. novembra 1991. godine održan je referendum Srba u BiH na kome je ogromnom većinom odlučeno da Srbi ostaju u zajedničkoj državi Јugoslaviji.

Muslimanski i hrvatski političari u BiH nisu se obazirali na činjenicu da krše tadašnji ustav i Јugoslavije i SR BiH, i krenuli su u secesiju, koja će biti potvrđena na nelegalnom referendumu krajem februara i početkom marta 1992. godine, bez srpskog učešća.

Republika Srpska je pre i tokom ratnih sukoba bila osnovni zahtev Srba za bilo kakav dogovor o BiH i prestanku ratnih dejstava.

Velika većina mirovnih planova, sem Vens-Ovenovog, koji je predviđao deset kantona, podrazumevao je Republiku Srpsku.

Kutiljerov plan podrazumevao je nezavisnu BiH sa tri nacionalna kantona, Oven-Stoltenbergov plan iz 1993. godine govorio je o tri nacionalne republike, od kojih je jedna Republika Srpska, a Dejtonski sporazum je definitivno ugradio Srpsku kao konstitutivni elemenat u strukturu nove BiH.

Činjenica da su 9. januara 1992. godine Srbi proglasili Republiku Srpsku /Srpsku Republiku BiH prvobitno/ predstavlja veliki problem za sve koji nastoje da je derogiraju i ospore.

Otuda i neprestani pokušaji da se na bilo koji način i pod bilo kakvim izgovorom, pa i apelacijama Ustavnom sudu BiH, u kome dominiraju strane i bošnjačke sudije, 9. januara proglasi - neustavnim.

Republika Srpska je nastala odlukom parlamenta srpskog naroda u BiH, koji će prerasti kasnije u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Printscreen: Facebook video/RTRS vijesti

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...