TUŽILAC TRAŽI PRODUŽENJE PRITVORA ZA KESEROVIĆA: U snimku pozivao muslimane širom Evrope da ubijaju hrišćane
Foto: Youtube/Printscreen

bio na sirijskom ratištu

TUŽILAC TRAŽI PRODUŽENJE PRITVORA ZA KESEROVIĆA: U snimku pozivao muslimane širom Evrope da ubijaju hrišćane

Bosna i Hercegovina -

Državno tužilaštvo zatražilo je produženje pritvora naredna dva meseca za Jasmina Keserovića, jednog od sedmorice osumnjičenih za učešće na sirijskom ratištu koji su 19. decembra avionom prebačeni u Bosnu i Hercegovinu.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke, mogućeg ponavljanja dela i jer je reč o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju deset ili više godina.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da Tužilaštvo BiH sada traži produženje pritvora i iz drugih posebnih razloga jer je istraga proširena i u predlogu su priloženi dokazi koji se odnose na više osoba koje su boravile u Siriji i tamo viđale osumnjičenog Jasmina Keserovića.

U narednom periodu, kako je rekao Hasanspahić, radiće se dodatne provere i ispitivanja onih koji su se u međuvremenu vratili iz Sirije, pa postoji opravdana sumnja da će Keserović uticati na svedoke.

“Uz predlog smo dostavili i video na kome se nesumnjivo nalazi Jasmin Keserović koji poziva muslimane širom Evrope i sveta rečima: ‘Ustanite, muslimani, ubijajte hrišćane i njihove sluge, postavljajte im eksploziv (…) ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti. Nemojte praviti razliku između civila i vojnika’”, naveo je tužilac.

Prema Tužilaštvu, izlaskom Keserovića na slobodu bila bi uznemirena javnost koja je u velikoj meri bila upoznata sa ovim videom.

Poternica za Keserovićem raspisana je 2015, a on je 2013. među prvima otišao u Siriju.

foto: Youtube/Printscreen

“Među dokazima je i izjava njegovog oca Dževada Keserovića, koji ga je pozivao da se vrati, ali Keserović nije imao izraženu želju za povratak, već je, suprotno, pozivao i ostale članove porodice da mu se pridruže”, rekao je Hasanspahić.

Senad Dupovac, Keserovićev advokat, kazao je da su navodi Tužilaštva “bombastični”, zatraživši blaže mere, odnosno, kućni pritvor za svog branjenika. On je rekao da je Keserović otišao u Siriju u momentu kada “ISIL nije postojao i kada nije bilo odluke o tome da je to teroristička organizacija”. U to vreme, prema Dupovcu, postojalo je Arapsko proleće u Siriji.

Osim Keserovića, u BiH su prebačeni Emir Ališić, Senad Kasupović, Milarem Berbić i Hamza Labidi, Armen Dželko i Muharem Dunić, koji su takođe osumnjičeni za učestvovanje na stranim ratištima i kojima je Državni sud u decembru odredio jednomesečni pritvor.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track