AFERA RESPIRATORI: Predstavljen niz dokaza da se muljalo na sve strane, Novalić bio upozoren da su uređaji opasni po pacijente
Foto: Youtube/Avaz TV

nastavljeno suđenje

AFERA RESPIRATORI: Predstavljen niz dokaza da se muljalo na sve strane, Novalić bio upozoren da su uređaji opasni po pacijente

Bosna i Hercegovina -

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori".

Osim Novalića, optuženi su i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“ i ministarka finansija FBiH Jelka Miličević.

Tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić nastavili su s dokaznim postupkom, a tokom ročišta uložili su niz materijalnih dokaza.

Hukeljić je prezentovao dokument iz FUCZ-a kojim želi da dokaže da u ovoj instituciji nije postojalo stručno telo koje bi evauliralo kvalitet medicinske opreme. Među dokazima su se našli su izvodi iz banaka koji potvrđuju novčane transakcije za kupovinu respiratora. Sudu je prezentovana i faktura na 10,5 miliona KM od 14. jula prošle godine na kojoj je navedeno da je plaćanje izvršeno avansno.

Agencija za lekove, odnosno, njihovi inspektori takođe su utvrdili da su respiratori skladišteni u šatoru i držani na paletama bez kontrole temperature i drugih parametara, a utvrdili su da je vozač FUCZ-a respiratore s aerodroma preuzeo bez ikakve propratne dokumentacije.

Inspektori su takođe utvrdili da šator FUCZ "nema status carinskog skladišta". U tom šatoru prema izveštaju inspektora nije bila osigurana rasveta niti oprema za čuvanje osetljive medicinske opreme.

SMS upozorenje

Tužilac je prikazao i SMS komunikaciju između Hasana Ganibegovića bivšeg sekretara Vlade FBiH i izvesnog Edvina Kučukovića koji je jedan od posrednika za nabavku medicinske opreme.

Ta poruka glasi: "Molim Vas prosledite ovo do premijera. Hoću da mi je savest čista u ovim teškim vremenima. Čuvajte se respiratora koje ste nabavili. Pacijenti umiru na tim respiratorima jer im dolazi do rupture pluća. Ovakve Vam mogu nabaviti hiljadu komada po ceni od 9.000 dolara".

Ganibegović je ovaj SMS prosledio Novaliću na viber.

Sudu je prodočena komunikacija putem poruka Fikreta Hodžića te Dušana Nešića i Kristijana Marića s kojima pregovara o kupovini respiratora. Radi se o posrednicima za nabavku medicinske opreme iz Crne Gore i Hrvatske. Prikazan je i vocap razgovor između Kristiana Marića i Sanje Lekić u kojem je napisano da bi Hodžić nakon "kupovine 100 respiratora, nabavio još 300".

Inače, odbrane su se tokom ročišta žalile da im Tužilaštvo BiH ne dostavlja sve dokaze. Tužioci su kazali da su im u svakom momentu dostupni za uvid u predmet i da nikada tako nešto nisu odbili.

Solakova braniteljka Marsela Bajramović kazala je da je njen klijent suspendovan i da ima vremena da ide u tužilaštvo na uvid, ali da mu je to dozvoljeno jednom sedmično i da je „nidokle s tim“.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track