I AMERIČKI MEDIJI PIŠU O SKANDALU U BiH: Respiratore koje mi bacamo oni nabavili po naduvanim cenama
Foto: Twitter/Printscreen

afera u komšiluku

I AMERIČKI MEDIJI PIŠU O SKANDALU U BiH: Respiratore koje mi bacamo oni nabavili po naduvanim cenama

Bosna i Hercegovina -

Bosanski mediji nedavno su objavili da je u američkoj Floridi uništen veliki broj kineskih respiratora ACM812A, u Bosni i Hercegovini poznatijih kao "Malina respiratori". Razlog uništenja je što nisu uvršteni na američku listu odobrenih medicinskih aparata za kovid pacijente.

Ova vest izazvala je mnogo pažnje u bh. javnosti jer je reč o istim uređajima koji su odobreni za upotrebu u BiH i podeljeni bolnicama.

Isto tako, dešavanja u BiH u vezi s ovim ventilatorima sada su zainteresovala američke medije. Tako je portal iz Majamija Lokal 10 njuz objavio tekst o tome šta se u BiH dešavalo u vezi s ovim respiratorima.

Kako navodi američki medij, ista vrsta medicinskih ventilatora kineske proizvodnje koji su nedavno na Floridi tretirani kao otpad, "povezan je s navodnom rasipnošću u javnom slučaju korupcije na jugoistoku Evrope". Kako kažu, skandal u FBiH vodi se oko pranja novca i korupcije.

"Izveštaj portala Lokal 10 njuz o potpuno novim medicinskim ventilatorima kineske proizvodnje, koji su bačeni u smeće u okrugu Majami-Dejd, dospeo je u medije u Bosni i Hercegovini, gde skandal koji obuhvata vladine zvaničnike optužene za pranje novca i primanje mita uključuje istu marku i model", objavili su na ovom portalu.

Licencirani američki carinski broker sa sedištem u gradu Doral u Majami-Dejdu nedavno je naredio bacanje ventilatora ACM812A vrednih milione dolara, proizvođača "Peking Aerospace ChangFeng".

Američka agencija za hranu i lekove nije uvrstila ove respiratore na listu odobrenih uređaja za vanrednu upotrebu za lečenje kovid pacijenata. To je razlog zbog kojeg je američki carinski posrednik u ime neimenovanog klijenta bacio milione dolara vredne nove, neiskorišćene ventilatore, navodi portal.

"U Bosni i Hercegovini, tužioci tvrde da su premijer Federacije BiH, najviši zvaničnik civilne zaštite i vlasnik firme koja je od Vlade dobila oko 5,5 miliona dolara, uključeni u šemu za uvoz 100 ventilatora ACM812A po veoma naduvanim cenama", navodi Lokal 10 njuz.

Dodaju da je proces u BiH u toku, a da optuženi negiraju bilo kakvu nezakonitost.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track