Najnovije vesti

VUČIĆ ODRŽAO LEKCIJU LOŠOJ VLASTI U BIH: Sarajevo pokazalo nesposobnost da sačuva živote od virusa! Srbija omogućila vakcinaciju
Foto: Printscreen

Naslovna strana dnevnog avaza

VUČIĆ ODRŽAO LEKCIJU LOŠOJ VLASTI U BIH: Sarajevo pokazalo nesposobnost da sačuva živote od virusa! Srbija omogućila vakcinaciju

Bosna i Hercegovina
17:40h

Sarajevski Dnevni avaz u današnjem pisanom izdanju na naslovnoj strani objavio je uvodni tekst pod naslovom "Vučićeva lekcija lošoj bosansko hercegovačkoj vlasti". List piše da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio da se od juče svi građani BiH, bilo gde i bilo kad, u Srbiji mogu besplatno vakcinisati i dobiti sertifikat.

Aleksandar Vucic
foto: Printscreen

"Ova odluka, koju svakako treba pozdraviti kao dobronameran i za građane BiH spasonosni čin predsednika Srbije, istovremeno je kulminacija moralnog i političkog bankrota bosanskohercegovačke vlasti", piše Avaz na naslovnici. SDA, koja je sav svoj simbolički kapital gradila na narativu o sebi kao „čuvaru od Srba“, na kraju je, piše sarajevski dnevnik, svojom nesposobnošću dovela Bošnjake u poziciju da idu u Srbiju da primaju vakcine. BiH je, navodi se, na začelju Evrope i regiona.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Dnevni Avaz

Prema podacima stranice „Our World in Data“, zaključno s danom 2. juni, u BiH je vakcinisano 5,76 posto građana, a evropski prosek je trenutno je 32 posto vakcinisanih.

Aleksandar Vucic
foto: Printscreen

Kada je o regionu reč, Srbija je uveliko prevazišla evropski prosek i sada ima oko 38 posto vakcinisanih, u Hrvatskoj je vakcinisano 32 posto građana, u Crnoj Gori 21, u Albaniji oko 17, a u Severnoj Makedoniji 11 posto. Od BiH, prema broju vakcinisanih, lošije je jedino Kosovo*, na kojem je, navodi se, vakcinisano četiri odsto.

"Scene masovnog odlaska građana u susednu državu kako bi spasili sebi živote od zlokobnog virusa i priuštili minimum onoga što bi vlastita država trebalo da im obezbedi - i za šta plaćaju poreze i doprinose - nešto je što devalvira i političku i simboličku moć države Bosne i Hercegovine", konstatuje Avaz.

U jeku najveće pandemije u modernoj istoriji Bosne i Hercegovine vlasti, ističu, pokazale su potpunu nesposobnost u zaštiti života i sigurnosti svojih građana, odnosno nisu mogle da obezbede vakcine i adekvatnu zdravstvenu negu, što je rezultiralo masovnim umiranjem pacijenata koji su mogli biti spašeni da su vakcine stigle na vreme. Navodi se da za ovaj težak poraz ima više odgovornih, ali najteži je, kažu, za Stranku demokratske akcije i njenog lidera Bakira Izetbegovića.

Kurir.rs/Tanjug/Dnevni Avaz

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja