ISTRAGA PROTIV OSMICE: Šef obaveštajne agencije BiH predat Tužilaštvu, protest u Sarajevu i Mostaru, SDA negoduje zbog hapšenja
Foto: Youtube prtscr/ RTRS

zloupotreba položaja, falsifikovanje diplome, pranje novca

ISTRAGA PROTIV OSMICE: Šef obaveštajne agencije BiH predat Tužilaštvu, protest u Sarajevu i Mostaru, SDA negoduje zbog hapšenja

Bosna i Hercegovina -

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić "Osmica" predat je danas u nadležnost Tužilaštva BiH koje vodi istragu u kojoj se on sumnjiči za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, falsifikovanje isprave i pranje novca.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Mirza Hadžiabdić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), jednog od deset kantona bh. entiteta Federacije BiH.

Mehmedagić je uhapšen 14. jula i saslušan u prostorijama MUP-a KS-a.

Njegovo hapšenje je naredilo Tužilaštvo BiH koje vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za zloupotrebu položaja, krivotvorenje isprave i pranje novca, a u vezi s aferom "Diploma", u kojoj je u junu 2020. uhapšen i direktor i osnivač Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić.

Prcić se sumnjiči da je ilegalno izdao diplomu Mehmedagiću.

Pripadnici MUP-a KS-a su juče obavili su i uviđaj u kući u vlasništvu Mehmedagića u Sarajevu, koja se dovodi u vezu s krivičnim delima koja mu se stavljaju na teret.

Početkom jula su pretresli prostorije OSA-e BiH, podseća RSE

"Predmetni dosje je predat ovlaštenim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo i isti će biti predati Sudu BiH koji je, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka, licenciran za čuvanje tajnih podataka", navedeno je tada u saopštenju OSA-e.

Mehmedagiću je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjoj Luci iz 2007. godine. On je potom dostavio dve diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola).

Tužioce je zainteresovao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine, te je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu.

Neformalna grupa građana se zbog hapšenja Mehmedagića okupila na protestu ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu. Protest je takođe najavljen na gradskom trgu Musala u Mostaru, na jugu BiH.

Iz Koordinacije boračkih saveza FBiH ranije su naveli da protest organizuju zbog, kako kažu, dvostrukih aršina Tužilaštva BiH, prenosi Anadolija.

Oni su naveli da su duboko uznemireni zbog hapšenja Mehmedagića, prvenstveno jer ova akcija dolazi nedugo nakon što je Mehmedagić oslobođen pred Sudom za optužbe koje mu je Tužilaštvo BiH stavljalo ranije na teret.

Direktor OSA-e je bio osumnjičen i u drugim predmetima na Sudu BiH. Tokom 2020. bila je aktuelna afera u vezi s izuzimanjem videosnimaka, navodi RSE.

U vezi sa ovim predmetom Sud BiH izrekao je oslobađajuću presudu Mehmedagiću koji je bio optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti. Krivice je oslobođen i zaposleni OSA-e Muhamed Pekić, optužen za ista krivična dela. Tužilaštvo je uložilo žalbu.

Zbog Mehmedagićevog hapšenja negodovali su brojni političari iz Stranke demokratske akcije (SDA).

"Poštujući princip nezavisnosti pravosuđa i ne ulazeći u činjenice i razloge zbog kojih je direktor OSA-e priveden, ne mogu se oteti utisku da se već duži vremenski period radi na diskreditaciji te agencije i smeni njenog direktora", izjavio je član Predsedništva BiH, Šefik Džaferović.

I lider SDA Bakir Izetbegović na svom Fejsbuk nalogu poručio je da je hapšenje Mehmedagića "četvrti pokušaj Tužilaštva, istog tužioca i njegovih nalogodavaca, da po bilo kojem osnovu procesuira i kompromituje Osmana Mehmedagića".

"Cilj je da se Mehmedagić ukloni s čela OSA-e i da antidržavne politike ovladaju obaveštajnom službom, kako bi od nje napravili ispostavu obaveštajnih agencija iz susedstva", naveo je on.

Proces imenovanja

Na predlog ministara iz SDA, Osman Mehmedagić je imenovan na čelo OSA-e 2015. godine. Direktora ove agencije imenuje i razrešava dužnosti Veće ministara BiH, na predlog predsedavajućeg i u konsultacijama sa članovima Predsedništva, Izvršnog odbora i Sigurnosno-obaveštajne komisije. Mandat mu je istekao u novembru 2019. godine, a iduće godine u septembru je predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija zvanično predložio reizbor Osmana Mehmedagića na čelo obaveštajne agencije, na zahtev ministarke spoljnih poslova Bisere Turković iz SDA.

Kurir.rs/RSE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja