LGBT PRAVA: Istopolni parovi u Crnoj Gori od danas mogu pred matičara, već 20 njih čeka u redu
Foto: Profimedia

tekovina ljudskih prava

LGBT PRAVA: Istopolni parovi u Crnoj Gori od danas mogu pred matičara, već 20 njih čeka u redu

Crna Gora -

Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola danas stupa na snagu u Crnoj Gori.

Iako će stupanje u životnu zajednicu biti moguće, LGBT parovi će morati još da sačekaju kako bi ostvarili sva prava iz tog zakona, jer nije usvojen niz podzakonskih akata, piše Cdm.me.

Ceremonija sklapanja partnerstva osoba istog pola neće se mnogo razlikovati od ceremonije sklapanja braka pred matičarem, tvrde u LGBT organizaciji, navodi portal. Ipak, matičari su nedavno prošli obuku kako bi im se približilo kako će u praksi izgledati sklapanje tih partnerstava.

"U osnovi, istopolni parovi će pristupiti u opštinu da pred matičarem, uz prisustvo dva svedoka, sklope partnerstvo i da ono bude upisano u registar. Sve preko toga – proslave, mesto i način obeležavanja, zvanice i slično je isključivo do želje i volje samih partnera, kao i što bi ceremonija sklapanja braka bila", rekli su iz LGBT Foruma Progres.

Neke razlike će postojati i to su uglavnom formalnosti pred matičarem koji će svoje obraćanje morati da prilagodi gej parovima, tako neće biti: “Mladoženja može da poljubi mladu”.

Sklapanje partnerstva u početku neće biti omogućeno u svim gradovima, već u malom broju opština, prvenstveno u Podgorici.

"Danom stupanja na snagu zakona, istopolni partneri će moći, u malom broju opština, da svoje partnerstvo upišu u matični registar istopolnih partnerstava i dobiju uverenje o partnerstvu, dok će uživanje prava iz ovog zakona morati da sačeka usaglašavanje i donošenje određenog broja zakona i podzakonskih akata. Moramo da naglasimo da se u nadležnim resorima ubrzano radi na određenim aktima – pravilnici i sl, te da se do 15. jula, dana stupanja na snagu zakona, određene činjenice mogu promeniti", objašnjavaju iz LGBT organizacije.

Kako navode u Progresu, Zakon je rađen po modelima koji već postoje u zemljama Zapadne Evrope, te neće biti suštinskih razlika u samim procedurama.

Predsednik Upravnog odbora "Kvir Montenegro" Danijel Kalezić rekao je nakon usvajanja Zakona da je to za njih izuzetno značajno, te da su na ovaj dan čekali 10 godina.

On je rekao i da trenutno raspolažu sa informacijama da 20 istopolnih parova u Crnoj Gori čeka u red kod matičara.

"Preznačajno je za nas iz razloga što će konačno naše porodice pred zakonom da budu prepoznate. Nakon 10 godina od prve incijative, korak smo bliže ravnopravnosti. Naravno, ovim zakonom nije rešeno sve, čekamo još 26 zakona da bude dopunjeno, odnosno usklađeno sa ovim kako bi u praksi bilo moguće koristiti sva prava koja nam zakon omogućava", rekao je Kalezić, preneo je Blic.

On je ukazao i da to više nije pitanje koje je stvar izbora, već je reč o pravnoj tekovini ljudskih prava.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track