KAKO JE NEPOSTOJEĆA JEDINICA SPASILA KORIDOR 1995. OD OFANZIVE: Samostalni televizijski bataljon VRS- lekcija iz PROPAGANDNOG RATA
Foto: Printscreen Youtube/Debeljača 1

ŽILA KUCAVICA REPUBLIKE SRPSKE

KAKO JE NEPOSTOJEĆA JEDINICA SPASILA KORIDOR 1995. OD OFANZIVE: Samostalni televizijski bataljon VRS- lekcija iz PROPAGANDNOG RATA

Bosna i Hercegovina -

Lekcija iz propagandnog rata za koji se često tvrdi da je srpska strana izgubila tokom ratova na prostoru SFRJ 1991-1995 nije baš sasvim konačna, i ta tvrdnja i ne stoji baš. Možda na strateškom nivou DA, ali na taktičkom jako teško. Posle priče o S-300 u rukama VRS još jedna ratna varka odložila je hrvatsko- muslimansku ofanizvu u proleće 1995. na podrčju Posavine, zahvaljujući prilogu Pres centra VRS i njenog načelnika pukovnika Milovana Milutinovića.

Ovo je priča o oklopnom bataljonu, koji se iznenada pojavio kod Modriče, doduše "fitkivno" na kameri, ali druga strana to ipak nije znala.

Ova priča počela je na sednici Glavnog štaba u proleće 1995. godine, kada su obaveštajni organi izneli podatke o pripremi hrvatskih i muslimanskih snaga za zajednički napad na prostor Posavine. Prema tim podacima akcija se mogla očekivati za nekih 15 dana sa pravcima napada iz Gradačca i Orašja prema Brčkom i Modriči. Jedinice VRS u tom periodu bile su angažovane u žestokim borbama na Nišićkoj visoravni, Treskavici, Majevici, Ozrenu, Šatoru i Dinari. Gotovo da nije bilo resprektivnih vojnih snaga koje bi se u zajedničkom napadu sa obe strane u Posavini mogle suprostaviti.

tenkovi, oklop, Vojska Republike Srpske
foto: Printscreen Youtube/Debeljača 1

" Dok se tražio izlaz za dovođenje jačih snaga predložio sam najužem delu Glavnog štaba da Pres-centar napravi TV prilog o "samostalnom oklopnom bataljonu", koji bi se našao na pravcu očekujućeg napada u Posavini. Nakon saglasnosti Glavnog štaba dao sam upute Pres -centru u Banjaluci da se prilog uradi što pre.

Ekipa Pres-centra otišla je u 2. oklopnu brigadu, izabrala deset najboljih posada tenkova, oklopnih transportera i samohodnih haubica i snimila obuku, vožnju i pripreme za borbena dejstva. Pošto je prilog naslovljen kao "Samostalni oklopni bataljon", a on je u većem broju stranih armija u svom sastavu imao 30-40 tenkova, 10 oklopnih transportera, sredstva podrške i PVO zaštitu, odlučio sam da bataljon ima sličan sastav. U televizijskom prilogu predstavljeni su: rad posade tenkova M-84, postupci mehanizovane pešadije na BVP M-80, rad posade samohodnih haubica 122 mm "Gvozdik" i samohodnih protivavionskih sistema Strela -1M. Sa izabranim starešinama i vojnicima novinar je razgovarao o novoj jedinici i njenim borbenim mogućnostima, što je stvaralo utisak visoke spremnosti da se suprostavi moćnom napadaču u svim uslovima", napisao je pukovnik Milovan Milutinović u svojoj knjizi "Kako sam vodio medijski rat".

On dodaje da npaisanu najavu o ulozi i zadacima samostalnog oklopnog bataljona, bez elemenata borbenog sastava istakao je komandant oklopne jedinice u širem području Modriče, gde su se u pozadini jasno raspoznavali silosi i drugi objekti u gradu.

tenkovi, oklop, Vojska Republike Srpske
foto: Printscreen Youtube/Debeljača 1

"Mlad i svojom hrabrošću dokazan starešina oklopnih jedinica govorio je odlučno i vojnički o snazi i osnovnim zadacima koje izvodi bataljon. Prilog je ubrzo pregledan i već u narednoj vojničkoj emisiji "Na braniku otadžbine" emitovan. Deo priloga iskorišten je za TV dnevnik, a delovi priloga korišćeni su u novoj vojničkoj TV emisiji, gde je gost bio dr Radovan Karadžić, koji je govorio o procesu reorganizacije vojske i stvaranju manjih efikasnih udarnih jedinica.

Pojava tako moćnog samostalnog oklopnog bataljona u Posavini "najverovatnije kod Modriče", bar po nekim raspoznavajućim objektima, izazvao je kod hrvatske i muslimanske strane sumnju u vlastite planove. Prema kasnijim saznanjima njihovi obaveštajni organi su dugo tražili lokaciju i sastav oklopnog bataljona u Posavini, jer je on bio ozbiljna prepreka u realizaciji planiranih brobenih dejstava na tom prostoru Republike Srpske", napisao je pukovnik Milutinovi' u svojoj knjizi.

Zahvaljujući "samostalnom oklopnom bataljonu" na prostoru Posavine ni tokom narednih meseci 1995. godine.

"Nema sumnje da je impozantna snaga "ovog bataljona" pored ostalog sprečila agresivne namere jedne i druge strane. U isto vreme, mnogi borci i starešine VRS gledajući TV prilog, ostali su zadivljeni snagom i spremnošću boraca i bataljona za izvođenje borbenih dejstava. Ovaj propagandni primer zaslužuje pažnju jer je u kritičnom trenutku zaustavio agresivne namere muslimanske i hrvatske strane prema Posavini", napisao je pukovnik Milutinović.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track