BRITANSKI TAJMS: EU je podeljena u pogledu akcija protiv Dodika i Republike Srpske! Nemačka za sankcije, Borelj PROTIV!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

NEJEDINSTVO eu

BRITANSKI TAJMS: EU je podeljena u pogledu akcija protiv Dodika i Republike Srpske! Nemačka za sankcije, Borelj PROTIV!

Bosna i Hercegovina -

Ministri spoljnih poslova Unije će u Briselu razgovarati i o Zapadnom Balkanu. Najviše pažnje trebalo bi da bude usmereno na zaoštrenu situaciju u BiH, gde se pojavljuju "separatističke tendencije", za šta se kaže da je najodgovorniji srpski predstavnik u Predsedništvu BiH Milorad Dodik, piše slovenački portal 24ur.

U Briselu su, prema nezvaničnim informacijama povodom akcije protiv Dodikovih poteza, podeljeni. Prema pisanju britanskog lista Tajms, Nemačka je za uvođenje sankcija, dok se protivi visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel.

Prema nedavno objavljenoj ocjeni novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita, mir i stabilnost u zemlji nisu toliko ugroženi od rata. Pojedini uticajni članovi, među kojima je i Nemačka, traže jasnu osudu ponašanja člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji se prema nekim nezvaničnim procjenama igra vatrom. Očekuje se poziv na set opcija za akciju za povećanje pritiska na odgovorne za podrivanje stabilnosti u zemlji.

Britanski list Tajm piše da su u toku diplomatski napori da se EU zadrži za SAD i Velikom Britanijom u uvođenju sankcija Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj. Očekuje se da će Vašington ubrzati pripreme protiv vlasti u Banjaluci. Prema nezvaničnim informacijama lista, uvođenju sankcija se protivi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, dok se Nemačka zalaže za ujednačavanje stavova sa SAD i Velikom Britanijom. Specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta Gabrijel Eskobar sastao se prošlog meseca sa nekim evropskim predstavnicima kako bi sa njima koordinirao odgovor na pokušaje destabilizacije BiH.

Ministri NATO-a sastaće se 30. novembra u Rigi kako bi razgovarali o planovima za slanje novih „stabilizacionih snaga“ u Bosnu i Hercegovinu, navodi britanski list, koji je takođe citirao nemačkog ministra spoljnih poslova Heika Masa koji je rekao: „Ne možemo prihvatiti nastavak neodgovornog politika bez odgovora. Republika Srpska nastavlja da uništava Bosnu i Hercegovinu kao državu“.

Tajms piše i da su sve veće reakcije i pritisak međunarodne zajednice primorali Dodika da odloži planove za povlačenje srpskih vojnika iz zajedničkih oružanih snaga BiH, ali dodaje da predstavnik bosanskih Srba još nije odustao.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track