KRIZA U BIH: Protesti pred sedništem OHR u Sarajevu, Šmit stanje u zemlji ocenio kao teško
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

nezadovoljstvo tinja

KRIZA U BIH: Protesti pred sedništem OHR u Sarajevu, Šmit stanje u zemlji ocenio kao teško

Bosna i Hercegovina -

Veliki broj demonstranata okupio se ispred kancelarije Visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, blokirajući saobraćaj.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit upozorio je u ponedeljak da su nastupila teška vremena za BiH, pozvavši građane da čuvaju mir.

Pred Šmitovom kancelarijom u Sarajevu (OHR) danas se okupio veći broj ljudi koji je blokirao saobraćaj, nezadovoljni stanjem u zemlji. Demonstranti su zatražili odlučnije angažovanje međunarodne zajednice, prenosi Jutarnji list.

Šmit je njihove predstavnike pozvao na razgovor u OHR, ali su demonstranti to odbili pa je on izašao ispred zgrade i u kratkom govoru im poručio da razume njihovu zabrinutost zbog velike političke krize u zemlji i stalnog jačanja napetosti.

"Ovo su teška vremena za BiH i ja tražim podršku svih vas građana", rekao je nemački političar ističući kako je sadašnju krizu potrebno rešiti što pre razgovorima.

Dodao je da mu je dobro poznato šta se dogodilo u BiH pre 30 godina ,odnosno zbog čega građane te zemlje sadašnje stanje podseća na ono uoči početka rata 1992. godine.

Istakao je da zbog toga nikada neće dopustiti dovođenje u pitanje integriteta BiH, a komentarišući obeležavanje Dana Republike Srpske 9. januara, rekao je da to "nije bio dobar dan" ali da je upravo zbog toga dodatno motivisan da nastavi da radi svoj posao.

Proteste u Sarajevu organizovala je nevladina organizacija Restart u okviru projekta "Buđenje građana". Restart planira slična protestna okupljanja i u Briselu, Vašingtonu, Londonu, Otavi, Oslu, Rimu, Stokholmu, Torontu i drugim gradovima gde žive državljani BiH.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track