I DANAS PROTESTI U SARAJEVU: Bošnjaci traže od Šmita da odustane od izmena Izbornog zakona! VIDEO
Foto: Screenshot BHRT

jasno

I DANAS PROTESTI U SARAJEVU: Bošnjaci traže od Šmita da odustane od izmena Izbornog zakona! VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Stotinjak demonstranata ponovo se okupilo jutros ispred sedišta Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, pokušavajući da nastave pritisak u cilju sprečavanja izmena Izbornog zakona BiH.

Nakon što je u ponedeljak uveče hiljade ljudi došlo u OHR i zahtevalo od visokog predstavnika Kristijana Šmita da prestane sa nametanjem odluke o izmenama izbornog zakona, neki od demonstranata odlučili su da to nastave dan kasnije, a nekolicina najupornijih proveo proteklu noć ispred OHR-a.

U Sarajevu se ispred kancelarije Kristijana Šmita okupilo 2.000 demonstranata, a pridružili su se i istaknuti bošnjački političari.

"Nećemo prihvatiti nepravdu", "Mi nismo plemena, već građani" - neki su od natpisa na transparentima koje su u utorak nosili okupljeni, a koje su od zgrade OHR-a odvajali kordon policije i metalna ograda.

Dervo Sjedić, jedan od organizatora protesta i podnosilac tužbe protiv BiH za diskriminaciju pred Evropskim sudom za ljudska prava, najavio je u utorak novinarima da će se protesti nastaviti sve dok Šmit ne saopšti da odustaje od nametanja reformi jer bi to, prema demonstrantima, produbilo etničke podele.

Sejdić je rekao da je neprihvatljivo uvođenje cenzusa koji bi onemogućio delegiranje pripadnika jednog naroda u Dom naroda Federacije BiH iz onih županija u kojima ih ima manje od tri posto, dok je na istovremeno niko ne vodi računa o pravima pripadnika nacionalnih manjina.

Opozicione stranke predvođene SDP-om pozvale su u ponedeljak na proteste u Sarajevu, a pridružila se i vladajuća Stranka demokratske akcije (SDA). To je brzo dovelo do razmene optužbi za uzurpaciju skupa radi političke promocije.

Uprkos protestima velikog dela mase, na skupu se oglasio i predsedavajući Preddedništva BiH Šefik Džaferović, takođe visoki funkcioner SDA, zbog čega su skoro svi opozicioni lideri napustili proteste.

Nakon toga, predsednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da je SDA zapravo pokušala da "ukrade" skup i izazove haos.

"Nije bilo haosa jer mi to nismo dozvolili. Mnogo nam je važnije od bilo čije promocije da u svijet nismo poslali sliku kako se tučemo preko mikrofona", rekao je Nikšić.

Kuirir.rs/Tportal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja