VELIKA SEČA U POLICIJI CRNE GORE: Zbog novog pravilnika 40 funkcionera ostaje bez posla!
Ilustracija, Foto: EPA/Boris Pejović

portal vijesti

VELIKA SEČA U POLICIJI CRNE GORE: Zbog novog pravilnika 40 funkcionera ostaje bez posla!

Crna Gora -

Najmanje 40 službenika Uprave policije Crne Gore biće smenjeno ili rotirano u sistemu javne službe kada se u narednih 15 dana donese novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji UP i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema planu, koji je predviđen internim dokumentom, oko 30 odsto srednjeg i višeg rukovodnog kadra Uprave policije u svim organizacionim jedinicama najvećeg bezbednosnog aparata biće otpušteno.

Dokument o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova dobio je pozitivno mišljenje Uprave za kadrove i Ministarstva državne uprave, a čeka se i zeleno svetlo Ministarstva finansija.

"Rad na tom dokumentu je u toku", rekao je "Vijestima" čelnik Ministarstva finansija. Ukoliko ministarstvo odobri finansijski plan, dokument će biti upućen Vladi na saglasnost.

Ukoliko Vlada usvoji planiranu kadrovsku verziju za UP i MUP, to će značiti da će javni servis otvoriti prostor za prijem 150 novih radnika.

Nakon usvajanja dokumenta kojim se uređuje unutrašnja organizacija, radna mesta, broj izvršilaca, opis poslova, pomoćnik direktora Zoran Brđanin dostaviće analizu učinka svih načelnika, rukovodilaca i starešina po poslovima, na osnovu kojih će kadrovi koji nisu postigli zapažene rezultate biće smenjeni rezultati...

Za podnošenje predloga rešenja u rukovodstvu već su zaduženi pomoćnici, a poslednju reč imaće direktor i ministar unutrašnjih poslova.

Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave policije završen je početkom godine, ali ta verzija nije usvojena jer je bivši premijer Zdravko Krivokapić odlučio da taj dokument „skine” sa dnevnog reda sednice Vlade u januaru, čime je prethodno odobren od Uprave za kadrove, Ministarstva finansija...

Rukovodstvo Uprave policije planiralo je podmlađivanje službe prijemom 904 nova policijska službenika i penzionisanjem onih koji su za to stekli uslove, ali će se smena generacija odvijati po fazama.

UP „Vijestima” je ranije saopštio da 1.084 njihova zaposlena ispunjava uslove za odlazak u penziju, ali da je njih 144 već u procesu penzionisanja...

Izvor “Vijesti” kaže da će Uprava policije, ukoliko bude usvojena predložena verzija dokumenta, nakon deceniju i po zaustaviti problem neraspoređenog kadra u sistemu koji ima više od 4.500 službenika.

„Važeći Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave policije nije u potpunosti sproveden u pogledu donošenja svih rješenja o rasporedu, jer je postupak ponovnog donošenja novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova je u toku, nakon čega će svim policijskim službenicima biti izdata rešenja o rasporedu“, odgovorili su u UP.

Policija nikada zvanično nije dala informaciju koliko službenika trenutno ima na „belom hlebu”, ali procene su da ih najmanje stotinak ima rešenja po ranijim propisima o internoj sistematizaciji radnih mesta.

Konačno će se prekinuti praksa neraspoređenih lica“, tvrdi izvor iz UP-a.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i načelnik Odeljenja specijalne policije Predrag Šuković trebalo bi da dostave spisak službenika koje žele da vide u SPO, gde rade na najsloženijim poslovima borbe protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije i ratnih zločina.

Plan je da SPO, ukoliko bude usvojena radna verzija dokumenta, kadrovski ojača tako što će odeljenje imati 50 zaposlenih, što će biti 18 više od broja odluka o rasporedu, što je predviđeno važećim Pravilnikom. o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u UP .

Popuna će predstavljati problem jer je prema članu 24. Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu propisano da u policiji može raditi samo policijski službenik sa VII1 stepenom stručne spreme i najmanje četiri godine radnog iskustva na policijskim poslovima. SPO. Samo u izuzetnim slučajevima može neko sa najmanje dve godine radnog iskustva na poslovima sa VSS...

Direktor policije će rešenja deliti samo uz saglasnost GST-a i šefa SPO.

Plan UP-a je jačanje tehnoloških kapaciteta u radu specijalnih istražnih metoda, gde će biti otvoren prostor za prijem IT stručnjaka i obučenog osoblja za rad na finansijskim istragama...

Internim dokumentom predviđeno je zapošljavanje pet psihologa koji bi trebalo da popune najveće organizacione jedinice kako bi pružili psihološku pomoć i podršku službenicima UP u radu.

Psiholozi će, kako je planirano, održati obuke za službenike UP, kako bi pokušali da se slučajevi torture, zlostavljanja i kršenja ljudskih prava svedu ili spreče na najmanju moguću meru...

U kartotekama Doma zdravlja, gde je do sada bio samo jedan psiholog, tokom 2020. godine zabeležen je alarmantan podatak da je čak 123 radnika UP, MUP i Agenza nacionalnu bezbednost se vode pod šifrom F, što znači da pokazuju neki oblik mentalnog poremećaja ili poremećaja ponašanja.

Većina pripadnika službi bezbednosti, koji se drže pod ovom šifrom, ili su na dugotrajnom bolovanju ili raspoređeni na radna mesta gde više nema oružja...

Zbog ovakvog stanja, prošle godine usvojenim Zakonom o unutrašnjim poslovima propisano je da svaki zaposleni u UP-u mora da se podvrgne psihofizičkom testiranju tokom kalendarske godine...

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track