ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA SU NEODVOJIVI DEO EVROPE! Berbok uputila SNAŽNU PORUKU: "BiH na raskrsnici u procesu pristupanja EU"
Foto: EPA/Filip Singer

ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA SU NEODVOJIVI DEO EVROPE! Berbok uputila SNAŽNU PORUKU: "BiH na raskrsnici u procesu pristupanja EU"

Bosna i Hercegovina -

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je da su zemlje zapadnog Balkana neodvojivi deo Evrope i da se BiH nalazi na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja u EU, saopšteno je iz nemačke Ambasade u BiH.

"Prošle godine je Evropski savet odlučio da se otvore pristupni pregovori čim budu ispunjeni kriterijumi za to. Na putu ka EU, odgovorni u Sarajevu moraju korak po korak pristupiti neophodnim reformama" rekla je Berbokova uoči posete Crnoj Gori i BiH.

Prema njenim rečima, usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma bio je jedan takav evropski reformski korak.

S obzirom na oktobarske lokalne izbore, Berbokova je navela da je ključno da se sada završi reforma Izbornog zakona s paketom integriteta izbornog procesa, te dodala da su slobodni i pošteni izbori temelj demokratskog društva.

"Mi se odlučno suprotstavljamo svim onima koji svojim fantazijama o otcepljenju BiH postavljaju prepreke na putu ka EU i dovode u pitanje evropske vrednosti" dodala je Berbokova.

Berbok je navela da je snažna podrška šest država u regionu na njihovom putu ka EU "geopolitička neophodnost u svetlu ruskog brutalnog imperijalizma".

Berbok je dodala da "ne mogu dozvoliti da bilo gde u Evropi imaju sive zone", te da "zajednički moraju učiniti sve da zatvore sve strane koje Rusija može iskoristiti za svoju politiku destabilizacije, dezinformacije i infiltracije".

"To podrazumeva podršku zemljama zapadnog Balkana u jačanju njihovih demokratskih institucija, poboljšanje njihove otpornosti i pružanje ekonomske perspektive ljudima. Kao EU, mi pri tome imamo zajednički domaći zadatak da se postavimo na pravi put za budućnost dok stavljamo više stolica za evropski sto" rekla je Berbokova.

Prema njenim rečima, samo zajedno će uspeti da se u Evropi izlije čvrst temelj za mir, slobodu i bezbednost.

(Kurir.rs/RTRS/Preneo: A.N.)

Bonus video:

06:29

GARIĆ O PERFIDNIM CILJEVIMNA ZELENIH: Nemačka ministarka Berbok zaoštrava kurs prema Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track