NOVI SKANDAL: Predsednik Crne Gore negirao postojanje Republike Srpske, a onda se oglasio i DODIK: " OVO JE UVREDA"
Foto: Nemanja Nikolić

NOVI SKANDAL: Predsednik Crne Gore negirao postojanje Republike Srpske, a onda se oglasio i DODIK: " OVO JE UVREDA"

Crna Gora -

"Raduje se Crna Gora u koju si došao“ – tim rečima je predsednik Republike Srpske dočekan u Podgorici. Ipak, njegov dolazak nije sve obradovao.

Kako prenosi atvbl, predsednik Crne Gore negira postojanje Srpske. Kaže Jakov Milatović da "poznaje samo BiH bez entiteta“. Očigledno svesno, prvi čovjek Crne Gore potiskuje činjenicu da bez Republike Srpske nema BiH.

Dodik odgovorio na društvenoj mreži Iks

"Bio sam u poseti Skupštini Crne Gore i predsedniku Skupštine Andriji Mandiću. Ne poznajem unutrašnju komunikaciju struktura vlasti u Crnoj Gori, ali nisam ni očekivao da me pozove Milatović, niti da se sastanem s njim. Njegova izjava da će posetiti i da poznaje samo BiH, bez entiteta, predstavlja uvredu za Republiku Srpsku i negiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma", napisao je na mreži Iks predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Jakov Milatović je postao predsednik zahvaljujući dominantno i presudno srpskom narodu, podseća Vladislav Dajković, predsednik Slobodne Crne Gore. Negativne, maliciozne komentare, kako kaže, ne treba uzimati za ozbiljno.

Jakov Milatović
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"To su, uglavnom, ljudi koji dočekuju ovde sa cvećem okupatore, koji dočekuju predstavnike NATO saveza koji je pre 20-ak godina bombardovao našu zemlju i ubijao našu decu. Dakle, njihov mentalitet ne poznaje slobodarski duh, ne poznaje slobodne ljude, kakav je i gospodin Dodik na kraju krajeva", kaže Dajković.

Još jedan podsetnik stiže i od Milana Kneževića i to na ranije vođen naglašen antisrpski narativ i iz Skupštine i iz institucija države Crne Gore.

"Sama činjenica da je gospodin Mandić sada predsednik skupštine Crne Gore i da će naša koalicija u značajnoj meri učestvovati u izvršnoj vlasti, govori o tome da sada duvaju bolji vetrovi i u Skupštini i u institucijama i verujem da će se saradnja sa Republikom Srpskom i BiH dodatno produbiti na opštu korist građana Crne Gore, i BiH i Republike Srpske", kaže Knežević, koji je poslanik u SKupštini Crne Gore.

Analitičari dali svoje mišljenje

Dobre strane posete vide i analitičari, kako u Crnoj Gori, tako i u Srpskoj. Stiže poruka i da bi Milatoviću bilo pametno makar da se srpskom narodu ne konfrontira.

Vučić, Dodik, sastanak, RS
foto: Tanjug Printscreen

„Jakov Milatović je na liniji onih političara, kao što je npr. Bećirović kod nas, koji su pred izbore pričali jednu priču, kada im je trebala podrška Srba, podrška Srba u Crnoj Gori, a u BiH je to bilo ne toliko suprotstavljanje Srbima. Međutim, kada su zaposjeli svoje funkcije, priča se okrenula u potpunosti na drugu stranu i u potpunosti sa, čak ni šta ЕU insistira, nego ono što oni misle da bi se dopalo ЕU", rekao je politikolog Vojislav Savić.

"Smatram da Crna Gora i Republika Srpska ima mnogo toga što ekonomski može da nas povezuje i gde treba da se ekonomski sarađuje. Čitava Еvropa gleda da pronađe neku tačku spajanja po ekonomiji. Mislim, ko je upućeniji jedni na druge, nego Crna Gora i Republika Srpska?", poručuje Đorđe Savović, urednik informativnog programa "Adria Televizije“.

Poseta Podgorici predsednika Republike Srpske Milorada Dodika bila je za divljenje, podvukao je to još jednom predsednik crnogorskog Parlamenta.

O tome bi trebalo da govori sutra na kolegijumu predsednika Skupštine.

(Kurir.rs/ atvbl.rs/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track