ZABRANA ZA ČELNIKE REPUBLIKE SRPSKE: Memorijalni centar u Potočarima ne može da obezbedi uslove za posetu
Foto: Davorin Sekulić Klix.ba

ZABRANA ZA ČELNIKE REPUBLIKE SRPSKE: Memorijalni centar u Potočarima ne može da obezbedi uslove za posetu

Bosna i Hercegovina -

Memorijalni centar u Potočarima ne može obezbediti uslove za posetu članova Vlade Republike Srpske (RS), imajući u vidu njene stavove i politiku kad je reč o genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine, saopštio je danas na društvenoj mreži Iks direktor Centra Emir Suljagić.

Suljagićev odgovor usledio je dan pošto je predsednik RSMilorad Dodik izjavio da još nema odgovora na zahtev koji je uputio Memorijalnom centru da delegacija Vlade RS 23. maja položi venac u Potočarima, podseća Radio Slobodna Evropa.

Suljagić je u pismu Vladi RS, koje je objavio na Iksu, naveo da ako predsednik i predstavnici Vlade RS insisitraju da odaju počast žrtvama iz perioda 1992-1995. mogu to da učine na putu do Srebrenice, pa tako u Srebrenici mogu položiti cveće na školskom igralištu ispred osnovne škole gde su u aprilu 1993, usled artiljerijskog napada Vojske RS ubijena 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od 100 ranjeno.

On je dodao da se radi o zvaničnom odgovoru Memorijalnog centra koji će biti poslat Vladi RS, a kao mesta koja delegacija Vlade RS može posetiti pomenuo je i mesto stradanja Bošnjaka u zemljoradničkoj zadruzi u Kravici u blizini Bratunca, nekadašnji logor Sušica kod Vlasenice, kao i dom kulture u Zvorniku.

Dodik je u utorak, 21. maja najavio da će na dan rasprave o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, u Srebrenici biti održana sednica Vlade i rukovodstva RS i da će zvaničnici RS položiti cveće i vence na srpsko groblje u Bratuncu, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Potočara.

Kurir.rs/Fonet/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track