EKSKLUZIVNO ZA NJUZVIK Medojević: Građani CG će se ili izboriti za slobodu, ili ostati taoci DPS!
Foto: Youtube

Lider Demokratskog fronta

EKSKLUZIVNO ZA NJUZVIK Medojević: Građani CG će se ili izboriti za slobodu, ili ostati taoci DPS!

Crna Gora -
Ostaćemo na protestima do ispunjenja naših zahteva. Naši zahtevi su legitimni, demokratski, svima razumljivi, rekao je Medojević

Protesti Demokratskog fronta počeli su u nedelju ispred zgrade Skupštine Crne Gore. Cilj protesta je uspostavljanje tehničke Vlade kako bi se omogućili prvi demokratski, fer i demokratski izbori.

Došao je trenutak odluke, ili ce se gradjani Crne Gore izboriti za slobodu, bezbednost, radna mesta, bolji život za sebe i svoju decu ili ce ostati talac udbasko-mafijaške organizacije DPS kaže Nebojša Medojević predsednik Pokreta za promene i član predsedništva Demokratskog Fronta ekskluzivnom intervjuu za srpski Njuzvik.

Kakav je scenario?

Ostaćemo na protestima do ispunjenja naših zahteva. Naši zahtevi su legitimni, demokratski, svima razumljivi, a to je formiranje Prelazne Vlade za pripremu prvih fer i demokratskih izbora u istoriji Crne Gore. Očekujemo veliki odziv građana , a da to očekuje i režim najbolje pokazuje nervoza direktora policije, režimskih medija i prorežimskih analiticara koji danima pokušavaju da kampanjom straha smanje masovni odziv građana. Protesti će biti mirni, nenaislni, ali uporni i odlučni.

Koliko ce koštati protesti, imate li procenu, koliko ste do sada novca uložili i odakle vam?

Troškovi protesta će zavisiti od dužine trajanja. Mi procenjujemo da neće koštati više od 50.000 EUR, a sredstva su obezbedili članovi DF, a pokrenuli smo i prvi put u Evropi Crowdfunding model doniranja od samih građana, gde očekujemo da ćemo makar polovinu ovih troškova pokriti donacijama samih građana i naše dijaspore.Ovi protesti će biti pravi prmjer demokratski fianansiraja politickih protesta jer će ih, u znacajnoj mjeri, fianansirati građani. Za tu svrhu smopodigli poseban sajt www.slobodatrazi.me preko kojeg će se moći i da doniraju, ali i interaktivno da prate proteste.Ostajete ili se razilazite?

Ostaćemo na platou i bulevaru do ispunjenja naših zahteva koji su fundametalno demokratski legitimni a politički sistem i višteranačje u CG nemaju nikakvog smisla, ako se izbori brutalno kradu i ako se na njima ne iskazuje slobodna volja građana. Zato nemamo nameru da popustimo, jer se ne borimo za svoje mandate, funkcije, privilegije. Borimo se za slobodu i demokratiju i fer izbore na kojima ce građani slobodno birati svoju vlast.

Ako Vlada bude ignorisala zahteve, da li ćete preduzeti neke druge mere?

Iskustva sličnih metoda borbe u drugim totalitarnim državama su pokazala da je uspeh zagarantovan samo ako su opozicija i narod dovoljno odlučni i uporni. Ostajemo ispred skupštine sve dok se ne ispune naši ciljevi, a očekujemo da će naša uporna borba za pravedne ciljeve, napraviti dodatni pritisak i na režim, ali i da će se međunarodni faktor uključiti u rešavanje ove duboke političke krize u zemlji. Istrajni protesti će biti pritisak i na druge koalcione partije DPS koje će morati takođe zauzeti svoj stav o nepohodnosti rešenja političke krize i stvaranja uslova za fer izbore.Koliko ce trajati protesti po vašoj proceni?

Teško je to proceniti. Zavisi od mnoštva faktora, ali nas to ne zabrinjava. Sutrapočinje politička pobuna protiv sistematske krađe izbora, za šta imamo uporišta i u izveštajima EK za 2013 i 2014, izveštajima Stejt Departmenta i očekujemo da će se stvoriti politička atmosfera da se kriza mora rešavati mrinim i političkim putem. A to znaci otvaranjem dijaloga o uslovima za odrzavanje prvih fer i demokratskih izbora i formiranje Prelazne Vlade.Zašto protesti u ovom momentu, zašto baš sada?

Sledeća godina je izborna i DF je čvrsto odlučio da spreči Đukanovicev režim da nas polako uvuče u novi izborni proces po starim uhodanim mehanizmima krađe. Novo izborno zakonodastvo koje predviđa elektronsku identifikaciju glasača jos nije implementirano, birački spiskovi su puni fantomskih birača, državni resursi i službe se jos brutalnije korste protiv opozicije, politička korupcija esklaira.

Svaki dan se hapse bivši i aktuelni gradonačlenici i visoki funkcioenri DPS zbog pljačkanja državne imove u milionskim iznosima. Vlada nema većinu u Parlamentu. Koalcija DPS i SDP ne funkcioniše. Sve isntitucije političkog sistema su nelegitimne.

Vlast u Herceg Novom i Budvi se formirala virtalnom i javnom političkom kupovinom odbornika . DF je planirao proteste za prošlu godinu posle prevare SDP i POZITIVNE nakon izbora u Podgorici, gde su opet na prevaru podrzali DPS koji nije imao većinu. Sada su se stekli svi politički uslovi i pravo je vreme za bunt.

Kako objašnjavate to da su se skoro sve ostale opozicione stranke odlučile da se ne učestvuju na protestima. Da li vas je to pokolebalo i razočaralo?

Sve opozicione partije su već 2014 prihvatile osnovne stavove DF-da se izbori brutalno i sistemski kradu i da treba formirati Prelaznu Vladu i sprovesti nužne refrome izbornog sistema i zakonodavstva da bi se organizovali prvi fer izbori.

Ralzikujemo se u meodu borbe. Oni i dalje veruju institucijama koje su sve korumpirane i pod kontrolom DPS i stalno čekaju da SDP napusti koalciju. Ni jedno ni drugo se godinama ne dešava i DF je odlucio da preduzme konkretan proaktivni korak i da se za fer i poštene izbore bori na ulici protestima.

Uostalom, to je i tradicija svih postkomunističkih zemalja kada su pre četrvt veka rušili komunizam. Nijedan dikator neće sam dati slobodne izbore na kojima ce izgubiti vlast. Uvek je poterbna borba i pomoć građana.Zašto se ovi protesti stavljaju u kontekst anti NATO kampanje?

Režim nema odgovor na naše političke stavove. Svi u Briselu i Vašigtonu znaju da se izbori u CG kradu sistematski i da su zahtevi opozicije legitimni, demokratski i svima na zapadu razumljivi.

Kad već nemaju nikakav ozbiljan politički argument onda pokušavaju da spinuju da su ovo anti NATO protesti. PzP je članica DF koja se zalaže da CG bude članica NATO, ali da to građani odluče na refrenedumu. Režim pokušava da mobiliše svoje posustale članove, aktiviste, ali afera sa hapšenjima u Budvi i Baru je proizvela pravi haos i pad morala među članovima DPS.

Sukobi između kriminalnih klanova, ali i izmedju zaraćenih švercresko-bezbednosnih-politčkih kartela u DPS eskaliraju. Teroristički napadai, likvidacije su svakodnevna pojava. Sistem se urušava i režim pokušava da ponovo podigne tenzije među gladnim stanovništvom i koristi se najosljetljivijim temama, kao sto je vera i NATO.

Ipak, ljudi su toliko osiroamašili, a i postalo im je jasno da je njihovo siromaštvo posledica korupcije i pljačke od strane DPS, da ove provokacije režima nisu naišle na očekivan prijem. Sada je na dnevnom redu demokratija i sloboda, fer izbori, a pitanje NATO je demokratsko i političko pitanje i rešavaće ga neka nova demokratska vlast demokratski i uz refrrendum.

Kako stranci gledaju na ove proteste, da li oni razumeju sta želite da uradite?

Imao sam sastanak sa više visokih diplomata najmoćnijih zapadnih sila i dobio jasan odgovor. Protesti su za njih legitimni, demokratski model političke borbe. Imamo isti stav da oni terba da budu mirni i nenaslni, a da se otvorena politička pitanja i politička kriza rešava dijalogom vlasti i opozicije i političkim i demokratskim sredstvima.Fer izbori i Prelazna Vlada su upravo politička sredstva za izlazak iz krize i tu nema nikakvih ozbiljnijih sporenja sa medjunardnim faktorom.

Da li e protesti biti de­mo­krat­ski ili postoji i dru­gi sce­na­rio?

DF organzuuje mirne porteste tamo dolazimo sa svojim porodicama. Naši zahtevi su kristalno jasni i za njih imamo neoborivu argumentaciju. DF neće organziovati nikave incidente niti napad na policiju. DF će zajedno sa policijom održavati red i mir na protestima. Samo režim, UDBA i njihove kriminalne grupe mogu izazvati incidente, ali sve ćemo snimiti i naša redarska služba ce biti spremna da reaguje.

Na moguće provokacije smo upozorili i Ambasade nekih važnih zemalja i nadam se da se rezim neće igrati sa vatrom i silom pokušavati da ratsuri mirne proteste. I ako to uradi, mi ćemo se vratiti još odlučniji i uporniji.

Ako odziv ne bude u skladu sa vašim očekivanjima, šta dalje, hoćete li okončati političku karijeru?

Ovo nije broba za mandate, rejtinge partija, pa se ne mogu postavljati pitanja političke odgovornosti za neku politiku. Svi smo u DF jedinstevni oko ove politike i ne vidimo mogućnost da ona ne uspe. U svakom slučaju uvek se može otvoriti pitanje i poverenja i odgovornosti i za to postoje odgovarajuce statutarne procedure. Opšte je uverenje da je opozicija večiti kandidat za partnera DPS?

U opoziciji uvek postoje ili partije osnovane od UDBE ili pojedinci koji zele da nplate svoje pozicije. DF je jeidna antisistemska opozicija koja se bori protiv totalitarnog sietma i za njegovu političku tarsnformaciju u demokratski poredak. Na prvim fer i demokratskim slobodnim izborima građani ce svojim izborom pročistiti političku scenu i doci ce do suštinskih promena.

DF je predstavio "Ugovoru o novom početku" koji svim građanima nudi otpis dugova za struju, vodu, komunalije, da li je on nerealan?

DF već godinama uakzuje da je ogroman broj građana CG koji se zbog politike režima nalaze u stanju ekstremnog siromaštva i ne mogu da plaćaju svoje račune za struju, vodu, poreze, zbog gubitka posla, stečajeva, niskih plata, nezaposlenosti. Mi smo ponudli građanima Crne Gore koji su žrtve politike ovog režima da ćemo im jendokratno otpisati dugove za struju za primarne objekte stanovanja, račune za komunalije i poreze na nepokrtenosti kao znak solidranosti nove vlasti sa onima koji su uvedeni u zonu ekstremnog siromaštva.

Cenimo da je to istorijska obaveza jedne posttotaitarne vlasti koja terba svojim konkretnim odlukama da pokusa, makar da malo obešteti ove ljude koji su, došli u stanje dužnickog ropstva i koji duguju novac za struju, komunalije i poreze jer su morali da biraju između prehranjivanja svoje dece i placanja računa. Smatramo to našom obavezom i jednom od mera za novi pocetak nakon 27 godina vadavine korupirane elite iz DPS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track