POSLANICI DEMOSA I SNO NAPUSTILI SEDNICU: Abazović optužio Upravu policije i ANB!
Foto: Dado Đilas

POSLANICI DEMOSA I SNO NAPUSTILI SEDNICU: Abazović optužio Upravu policije i ANB!

Crna Gora -
Abazović, koji je saopštio da mu se nisu "dopadali" protesti DF-a, niti njihova ikonografija, ; konstatovao je da su oni bili "mirni i nenasilni", te da je reakcija policije krajem sedmice bila "nezakonita i brutalna".

PODGORICA - Opozicioni poslanici oštro su danas kritikivali u parlamentu rekaciju policije za vreme prošlonedljenih protesta Demokratskog fronta (DF). Nezavisni poslanik Dritan Abazović je ocenio da je Crna Gora "u dubokoj političkoj krizi" i optužio Upravu policije i Agenciju za nacionalnu bezbednost za "smišljeno izazivanje sukoba" u zemlji. Abazović, koji je saopštio da mu se nisu "dopadali" protesti DF-a, niti njihova ikonografija, ; konstatovao je da su oni bili "mirni i nenasilni", te da je reakcija policije krajem sedmice bila "nezakonita i brutalna".

Nezavisni poslanik Abazović je pozvao vlast i ostale partije na dijalog kako bi se dogovorio način na koji će se organizovati izbori naredne godine , te da se dijalogom , "mirno" rešavaju problemi. Sednici nisu prisustsvovali poslanici opozicionog DF-a, koji bojkotuju rad skupštine i koji protestima žele da izazove promenu vlasti Mila Đukanovića.

U znak revolta zbog ponašanja policije i vlasti, sednicu su napustili i poslanici Demosa i Socijalističke narodne partije (SNP). Poslanik Demosa Goran Danilović je tražo evropsko posredovanje u resavanju trenutne situcije. Prethodno je parlamentarni ;Odbor za bezbednost ocijenio da je bezbednosna situacija u Crnoj Gori "stabilna, bez obzira na dešavanja u vezi sa protestima, a postupanja institucija za sprovođenje zakona bila su na nivou i u okviru svojih ovlašćenja".

Zaključak odbora je usvojen glasovima vladajućih partija i opozicione Pozitivne Crne Gore. U subotu je policija rasturila demonstracije DF-a, a uveče upotrebila suzavac protiv demonstranata tog opozicionog saveza.

Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je večeras političke subjekte u Crnoj Gori na dijalog o unapređenju izbornog procesa i saopštila da je spremna da raspiše izbore 2. decembra, po dobijanju pozivnice za NATO i dodaju da je reč o "realnoj ponudi i razumnom pristupu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track