HRVATSKI MINISTAR POLICIJE: Otvaramo zimski centar za migrante i ništa više
Foto: AP

Migrantska kriza

HRVATSKI MINISTAR POLICIJE: Otvaramo zimski centar za migrante i ništa više

Hrvatska -
Hrvatska ne oseća posledice krize osim finansijski, ali je važno da nikome život nije poremećen zbog ovoga, kaže Ranko Ostojić

ZAGREB - Situacija sa izbeglicama je stabilna i sve ide po planu, a do zastoja dolazi zbog prevelikog gomilanja na srpskoj granici i prestanka prihvata na slovenačkoj, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić.

"U samom kampu Opatovac sve funkcioniše", kazao je on i dodao da će Hrvatska otvoriti zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu, ali da nema nameru da otvara druge kapacitete, jer za njih nema potrebe. Ministar je rekao da je u protekla 34 dana bilo dosta preoblema i nevremena, ali da mu je darago što nije bilo nastradalih u izbegličkoj krizi i da nije bilo epidemija.

"Hrvatska ne oseća posledice krize osim finansijski, očekujemo da to bude rešeno s EU, ali je važno da nikome život nije poremećen zbog ovoga", kazao je Ostojić u intervjuu Hini. On je konstatovao da je Hrvatska pokazala svoje humano lice, jer su građani prvih dana, izašli na ulicu i delili ručak s ljudima. Na pitanje u vezi sa postrojavanjem crnokošuljaša, Ostojić je odgovorio da "dok im one torbe služe da im u njih daju banane, nije me briga što se ponašaju kao majmuni, ali kad im torbe počnu služiti za drugo, znaćemo kako da reagujemo".

Ostojić je objasnio da se zimski tranzitni centar gradi u velikoj meri zbog domaćih ljudi, koji se smrzavaju po 12 sati, znači dvostruko, a ponekad četverostruko duže nego što prolaze izbeglice. On je naveo da će se o novom smeštaju brinuti kad 1.640 ljudi bude premešteno u skladu sa dogovorom sa EU, kada će dobiti smeštaj i biti integrisani u hrvatsko društvo.

Ministar je naveo da je hrvatska policija ponudila izbeglicama koji su se našli "pred psima, žicom i dugim cevima na slovenačkoj granici" da ih vrati u prihvatne centre. Oni su to odbili i otišli su na drugu stranu, ali u takvoj situaciji se ne može očekivati ozbiljan tranzit, kazao je Ostojić. On je istakao da Hrvatska dobija podatke o broju izbeglica i od Grčke i od Makedonije sa kojima dobro sarađuje, samo ih ne dobija od Srbije.

"Sami znate da na drugoj strani do nedavno nije bilo ni policije pa takvih podataka nemamo, ali znamo koliko ih se nalazi na putu, koliko ih se nalazi u prihvatnim centrima, koliko ih je iz Srbije prošlo prema Mađarskoj, koliko prema Hrvatskoj, što nam je bitno, kazao je Ostojić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track