Najnovije vesti

PETRIČ: Protestuje se zbog nefunkcionalne Vlade Crne Gore u koju je integrisana mafija
Foto: Wolfgangpetritsch.com

Situacije je veoma delikatna

PETRIČ: Protestuje se zbog nefunkcionalne Vlade Crne Gore u koju je integrisana mafija

Crna Gora
Đukanović je predugo na vlasti i sa nekim od najbližih ortaka, odnosno partnera zloupotrebljava politički položaj za ličnu materijalnu korist. Nezaposlenost je izuzetno velika, nema neke budućnosti za zemlju, smatra nekadašnji visoki međunarodni predstavnik u BiH i izaslanik EU za Kosovo

PODGORICA - Glavni uzrok protesta u Podgorici je nefunkcionalna država i Vlada Crne Gore, kaže za Radio Slobodna Evropa Volfgang Petrič, nekadašnji visoki međunarodni predstavnik u BiH i izaslanik EU za Kosovo.

"Takođe, gospodin Đukanović je predugo na vlasti i sa nekim od najbližih ortaka, odnosno partnera zloupotrebljava politički položaj za ličnu materijalnu korist. Građani nemaju bilo kakve vajde od toga: nezaposlenost je izuzetno velika, nema neke budućnosti za zemlju, postoje mafijaške strukture koje su integrisane u Vladu“, smatra Petrič.

Volfgang Petrič je bio specijalni predstavnik EU za Kosovu 1998-9. i glavni pregovarač EU na mirovnim pregovorima u Rambujeu. Potom je služio kao Visoki međunarodni predstavnik u BiH do 2002.

RSE: Kako komentarišete optužbe crnogorskog premijera Mila Đukanovića na račun Rusije da stoji iza protesta opozicije? Tenzije između vlasti i opozicije u Podgorici dešavaju se u trenutku kada Crna očekuje da napokon postane članica NATO na samitu krajem godine.

Petrič: Tu postoji nekoliko aspekata. Najpre, Crna Gora je pre nekoliko godina bilo prilično otvoreno za ruske investicije. Dosta Rusa je uspostavilo poslovne kontakte i razvilo biznise u Crnoj Gori, kupilo zemlju. Dakle, gospodin Đukanović je to želeo. Stoga je čudno da se on sada žali zbog ruskog uplitanja s obzirom da je to dugogodišnji trend.

Drugo, postoji i politička i strateška dimenzija. Rusija je definitivno protiv ulaska bilo koje zemlje sa ovih prostora u NATO. Zbog toga je uostalom i izbio sukob u Gruziji. To je, između ostalog, i uzrok sukoba u Ukrajini. Naravno, Balkan nije u prvoj liniji prioriteta za Rusiju kao zemlje sa prostora bivšeg Sovjetskog Saveza. Međutim, kad god joj se ukaže prilika da se umeša, ona nastoji da je iskoristi u odmeravanju sa Zapadom. Odnosi Moskve sa Vašingtonom i Briselom su zategnutiji nakon ruske aneksije Krima. To još nije dostiglo razmere Hladnog rata kao pre nekoliko decenija, ali su njihovi odnosi sve napetiji.

Treće, smatram da je glavni uzrok protesta nefunkcionalna država i Vlada Crne Gore. Sledeće, gospodin Đukanović je predugo na vlasti i sa nekim od najbližih ortaka, odnosno partnera zloupotrebljava politički položaj za ličnu materijalnu korist. Građani nemaju bilo kakve vajde od toga: nezaposlenost je izuzetno velika, nema neke budućnosti za zemlju, postoje mafijaške strukture koje su integrisane u Vladu. To su suštinska pitanja.

Brisel je veoma zabrinut zbog situacije. Sve dok se ne uspostavi istinski demokratski sistem u Podgorici, zemlje kojima nije previše stalo do demokratije, kao što je Rusija, koristiće za svoje potrebe pogoršanje ekonomske, socijalne i političke situacije u Crnoj Gori.

Dakle, najpre treba pospremiti u crnogorskoj državi i Vladi, zatim popraviti ekonomsko stanje. To je ključni razlog zbog kojeg građani protestuju.

RSE: Ako sam dobro shvatio, Vi smatrate da Đukanović optužbama na račun Rusije želi da skrene pažnju sa domaćih problema. Međutim, Moskva očigledno ima instrumente i interes da se meša. Tako je na prošlom samitu NATO-a navedeno da su se ruske obaveštajne službe penetrirale u crnogorske i to je navedeno kao razlog da ne bude primljena.

Petrič: U NATO-u su zabrinuti šta se zaista dešava u Crnoj Gori - imajući u vidu nekadašnje prijateljske odnose Podgorice i Moskve - zbog njenog netransparentnog političkog sistema.

Ne zna se da li i u kojoj meri pojedine crnogorske strukture i dalje sarađuju sa ruskim. Stoga je opravdan oprez u NATO-u kada je reč o bezbednosnim pitanjima u Crnoj Gori. Zbog toga, kao što sam rekao, bez transparentnosti i demokratske odgovornosti neće biti istinske prilike za pozitivan razvoj u ovoj zemlji.

RSE: Da li je Podgorica ispunila sve uslove za članstvo u NATO? Hoće li članice Alijanse primiti Crnu Goru kako bi je „ukotvile“, odnosno sprečile mogućnost ruskog mešanja, ili će opet prevladati stav da mora da nastavi reforme da bi se kvalifikovala za prijem?

Petrič: Situacije je veoma delikatna. Kada je reč o regionalnoj bezbednosti bilo bi veoma važno da zemlje poput Crne Gore uđu u NATO i na kraju u EU, za šta postoji jasna perspektiva. Međutim, preduslov za prijem je demokratska odgovornost u državnim institucijama i vladi. Dakle, da postanu demokratska društva nalik na zapadna što bi omogućilo i njihov ekonomski napredak.

To će biti veoma teška odluka za članice NATO-a. S jedne strane, da spreče uticaj Rusije i, istovremeno, podstaknu reforme u Crnoj Gori.

(Vijesti.me)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...