REAKCIJA OEBS NA RANJAVANJE OLIVERE LAKIĆ: Vlasti Crne Gore da ne kreiraju neprijateljsko okruženje za novinare
Foto: Vijesti.me/Filip Roganović

MEDIJSKA KONFERENCIJA

REAKCIJA OEBS NA RANJAVANJE OLIVERE LAKIĆ: Vlasti Crne Gore da ne kreiraju neprijateljsko okruženje za novinare

Crna Gora -

Učesnici OEBS konferencije medija jugoistočne Evrope oštro su osudili ranjavanje novinarke Vijesti Olivere Lakić.

Oni su iz Struge u Makedoniji poslali poruke podrške i solidarnosti Lakićevoj, zaposlenima u Vijestima i svim novinarima i medijskim radnicima koji se suočavaju sa napadima, pretnjama i zastrašivanjem u Crnoj Gori i jugoistočnoj Evropi.

"Prisećamo se da ovaj incident nije izolovan slučaj: Gospođi Lakić je 2011. godine prećeno, pretučena je pre šest godina, zabilježeno je 25 napada i prijetnji novinarima Vijesti i imovini medija od 2007. Naglašavamo da se mnogi novinari i medijski radnici širom jugoistočne Evrope suočavaju sa napadima, uključujući fizičke i onlajn prijetnjama i zastrašivanjima. Ipak, prečesto je to prolazilo nekažnjeno i previše počinilaca zločina nad novinarima i medijskim radnicima nikada nije dovedeno pred lice pravde", navodi se u zajedničkoj deklaraciji učesnika konferencije OEBS.

Oni primećuju da je otvorena istraga napada na Lakić i da su ranjavanje javno osudili politički lideri, predsednik države, premijer i predsjednik parlamenta.

"Pozivamo državne vlasti u Crnoj Gori da osiguraju da istraga napada bude nezavisna, efikasna i brza i da počinioci, uključujući nalogodavce, budu privedeni pravdi. Političari i zvaničnici ne bi trebali da kreiraju neprijateljsko okruženje za medije kroz svoje izjave i postupke. Moraju pokazati visok nivo tolerancije za kritičko novinarstvo i podržati različitost mišljenja", dodaje se u saopštenju.

Novinarka Vijesti Olivera Lakić ranjena je u 8. maja oko 21 sat ispred zgrade u kojoj živi, na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici. Lakićevu je, na istom mestu na kom je pretučena pre šest godina, sačekao muškarac koji joj je pucao u nogu.

Kurir.rs/Vijesti

Foto: Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track