Najnovije vesti

AFERA S MEJLOVIMA LJULJA PLENKOVIĆEVU VLADU! Koalcioni partneri traže hitan sastanak, Todorić: Klupko će se odmotati, obećavam!
Foto: Beta / HINA/ Lana Slivar Domini

agrokor

AFERA S MEJLOVIMA LJULJA PLENKOVIĆEVU VLADU! Koalcioni partneri traže hitan sastanak, Todorić: Klupko će se odmotati, obećavam!

Hrvatska

Vlada Andreja Plenkovića našla se pod snažnim pritiskom koalicionih partnera zbog najnovije afere s mejlovima potpredsedice vlade i ministarke privrede Martine Delić u vezi sa Agrokorom, a iz HNS, manje članice vladajuće koalicije, smatraju da ona mora odmah da ode, pišu hrvatski mediji.

Predsednik SDS S Miorad Pupovac i Furio Radin, predstavnik manjina u Saboru potvrdili su za portal Index, koji je objavljivanjem mejlova ministarke Dalić pokrenuo celu priču, da traže hitan sastanak koalicije zbog ovog slučaja.

 

Na zahtev opozicije, Sabor se nedavno izjašnjavao o poverenju Dalićevoj i ona se tom prilikom provukla praktično kroz "iglene uši", s obzirom na to da Plenkovićeva vlada ima tanku većinu od svega 77 poslanika.

foto: Beta / HINA/Lana Slivar Domini

Upitani da li podržavaju Plenkovićevu vladu i nakon skandala sa njenim mejlovima, Pupovac i Radin su odgovorili da traže hitan sastanak vladajuće koalicije tim povodom.

 

"Mislim da nove okolnosti zahtevaju hitan sastanak koalicije", rekao je Furio.  

 

Prvi čovek SDS S, Pupovac, bio je nešto rečitiji.

 

"SDS S kao i drugi koalicioni partneri traže razgovor koalicije o pitanjima koja prozlaze iz objavljenih mailova. Drugo, SDS S ima interesa da zaštititi pozitivne rezultate svih vladinih politika uključujući i one koje se odnose na Agrokor, a nema interesa da štiti ono što predstavlja balast i što predastavlja teret bilo za vladu bilo za koaliciju", rekao je Pupovac.

foto: Beta / HINA/Lana Slivar Domini

Na konkretno pitanje da li je teret Martina Dalić, Pupovac je odgovorio: "Rekao sam - bez tereta koji nije potreban".

 

Po svemu sudeći, koalicioni partneri bi mogli da traže odlazak Dalićeve iz vlade.

 

HSLS, takođe koalicioni partner u Plenkovićevoj vladi, još je oštriji pa tako njihov predsednik Darinko Kosor za Jutarnji list kaže da očekuje da Grupa Borg bude predmet hitne istrage Tužilaštva.

 

I u HNS-u u neslužbenim razgovorima kažu da, ako su mejlovi autentični, institucije moraju da reaguju, Dalićeva mora da se povuče.

foto: Reuters / Simon Dawson

O najvećoj aferi Plenkovićeve vlade danas se na svom blogu opet oglasio Ivica Todorić, koji poručuje da mejlovi, koje je Index.hr objavio juče i danas govore o nečemu što više nije nikakav slučajni sukob interesa, već obična, iskonska korupcija u kojoj "učestvuju najviši državni zvaničnici".

 

"Reč je o pljački dogovaranoj i slavljenoj u podrumu šarmantnog, uistinu sjajnog, zagrebačkog restorana, daleko od javnosti, u posebnoj prostoriji za pušače. Da atmosfera bude potpuna. Samo, ovo nije film o ekipi iz podruma jednog američkog grada u tridesetim godinama prošlog veka. Ovo je hrvatska realnost iz prve polovine prošle godine! A realnost je i to da ću protiv cele te družine organizovanih otimača privatnog vlasništva pokrenuti čitav niz pravnih koraka pred međunarodnim i hrvatskim tužilaštvima. Konkretne korake u tom smeru sam već preduzeo", poručio je Todorić.

 

foto: Beta

Todorić je poručio i da ovo više nije stvar samo hrvatskog tužilaštva, pa ni hrvatske policije.

 

"Ovo je od danas stvar FBI i DOJ koji će ovih dana biti obavešteni o svim elementima ove visoke korupcije, onda ćemo imati priliku da vidimo kako efikasno deluje pravna država", zapretio je Todorić.

 

Ovo će, prema njegovim rečima, biti međunarodni skandal i školski primer političke korupcije.

 

"Klupko će se celo odmotati. To sam vam obećao", poručio je takođe bivši vlasnik Agrokora.

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Beta / HINA/Lana Slivar Domini

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...