Najnovije vesti

STEJT DEPARTMENT ZATVORIO USTA PODGORICI: Mi ćemo  odlučiti da li da izručimo bivšeg agenta CIA, a ne Crna Gora
Foto: Profimedia, Printscreen YouTube/Today

CRNOGORCI GA OPTUŽUJU ZA PUČ

STEJT DEPARTMENT ZATVORIO USTA PODGORICI: Mi ćemo odlučiti da li da izručimo bivšeg agenta CIA, a ne Crna Gora

Crna Gora

PODGORICA - Američki Stejt department saopštio je, povodom poziva bivšeg operativca CIA, Džozefa Asada, da odbije zahtev Crne Gore za njegovo izručenje, da "SAD ne komentarišu da li su zahtevi za izručenje podneseni u određenim slučajevima" i dodao da odluku o tome može da donese samo državni sekretrar - i to na osnovu mišljenja sudije.

"S obirom na to da ima diskreciono pravo da odlučuje o zahtevima za izručenje, državni sekretar može da uzme u obzir i bilo koji pisani materijal koji podnese begunac, njegov advokat ili druge zainteresovane strane, kao i druge spoljnopolitičke ili humanitarne okolnosti", objašnjeno je novinarki Glasa Amerike. 

Na Crnu Goru se, kao državu naslednicu, odnosi Ugovor o izručenju koji su 1901. godine SAD potpisale sa tadašnjom Kraljevinom Srbije.

"Prema članu 5 tog ugovora, nijedna strana potpisnica nije obavezna da izruči svoje državljane ili subjekte. Takođe, prema članu 6 begunac neće biti izručen ako se utvrdi ili ako on sam dokaže da je krivično delo, za koje je optužen, političke prirode", prenosi Glas Amerike.

Crnogorski pravosudni organi ranije su za Asadom raspisali "crvenu poternicu" Interpola zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je planirala da nasilno preuzme vlast i spreči članstvo Crne Gore u NATO.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia, Printscreen YouTube/Today

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...