ĐUKANOVIĆ PORUČIO EU: Ako odložite proširenje, preispitaćemo odnose s vama
Foto: Vijesti.me/Bojana Ćupić

upozorenje

ĐUKANOVIĆ PORUČIO EU: Ako odložite proširenje, preispitaćemo odnose s vama

Crna Gora -

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da će Crna Gora preispitati odnose sa Evropskom unijom (EU) ukoliko u Briselu počnu premišljanja o proširenju. Odbacujući navode dela javnosti da je evroskeptik, Đukanović je rekao da EU doživljava kao privilegovanog partnera, ali da se to partnerstvo mora dokazivati obostrano.

"Nije reč o evropskepticizmu, nego o pozivu da budemo partneri. Crna Gora EU doživljava kao privilegovanog partnera, jer dozvoljavamo da nam kažu šta i kako da radimo sve dok je politika proširenja aktuelna. Tog trenutka kad počnu premišljanja da li treba nekog da sačekamo zajedno smo se kvalifikovali za preispitivanje naših odnosa. Da raspravimo da li su vrata zaista otvorena ili više ne postoje razlozi za privilegovano partnerstvo", rekao je Đukanović, navodeći da se partnerstvo mora dokazivati sa obe strane.

"Moramo se vratiti partnerstvu. Ono od čega ja strahujem je da ta strategija Evrope, uključujući i strategiju proširenja, u svojoj implementaciji doživljava ozbiljne deformitete koji prete da kompromituju samu evropsku ideju. U pitanju je uspostavljanje odnosa prema Balkanu sa izvesnim kolonijalnim sindromom. Vi ste tu da slušate to što vam mi kažemo, a naša pamet je podrazumevajuća", istakao je Đukanović.

On je upozorio i da je Crna Gora imala loših iskustava sa Delegacijom EU prilikom lokalnih izbora u Podgorici 2014. i promenama u Javnom servisu.

"Problem je ta nabusitost kojom se poručuje sa nekog portparolskog nivoa iz Brisela da mi nemamo pravo da pozivom na njihovu grešku promenimo one koji su učestvovali u tome. To nije obična greška i narušila je pravni sistem Crne Gore jer je ugrozila jedan zakon i nezavisnost Javnog servisa", dodao je Đukanović.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/Bojana Ćupić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja