Najnovije vesti

MATIČARI U CRNOJ GORI SE SPREMAJU ZA GEJ BRAKOVE: Uskoro i mapa sa gej frendli lokalima, da se i turisti bolje snađu!
Foto: Beta / Olivera Nikolić

promene u društvu

MATIČARI U CRNOJ GORI SE SPREMAJU ZA GEJ BRAKOVE: Uskoro i mapa sa gej frendli lokalima, da se i turisti bolje snađu!

Crna Gora

Nakon što je lani usvojen novi Zakon o Vojsci kojm je LGBTIQ osobama omogućeno služenje vojnog roka, u planu je i edukacija vojnih starešina za senzibilan pristup u radu sa tom populacijom.

Za sledeću godinu planirana je i edukacija matičara, koji će Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola primenjivati u praksi jer se očekuje i da prva životna partnerstva osoba istog pola u Crnoj Gori budu registrovana u 2019. godine.

To je jedna od mera predviđena Nacrtom strategije za unapređenje života LGBT osoba u Crnoj Gori 2019-2023. Iako istraživanja pokazuju blagi pozitivan trend u sferi unapređenja kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori, društvo je, kako se navodi u Nacrtu strategije, i dalje opterećeno stereoptipima i predrasudama prema populaciji, a deo javnosti u toj društvenoj grupi vidi “kršenje morala i vrednosti o poželjnom načinu života”.

foto: EPA / Boris Pejović

Najnovija istraživanja pokazuju da više od polovine (57%) građana i dalje ne podržava napore na ostvarivanju LGBTI prava, što ukazuje da su homofobija i transfobija i dalje jako izražene.

Zakon kojim se reguliše pravno prepoznavanje roda, trebalo bi da bude usvojen 2020. Godinu kasnije, kako je planirano, počinje i realizacija mera koje se odnose na obuku zaposlenih u lokalnim samouprava za primenu tog zakona, ali i informisanje samih pripadnika LGBTI populacije o pravima.

Za tri godine trebalo da počne i mapiranje turističkih gej frendli lokacija i sadržaja, pa će tako biti poznata mesta u Crnoj Gori na kojima se LGBTI turisti mogu osećati bezbjedno.

Kurir.rs / Vijesti.me

Foto: Beta / Olivera Nikolić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...