BURNO U CRNOGORSKOM PARLAMENTU: Predlaže se ukidanje odluka Podgoričke skupštine (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

menjaju istoriju

BURNO U CRNOGORSKOM PARLAMENTU: Predlaže se ukidanje odluka Podgoričke skupštine (VIDEO)

Crna Gora -

U Skupštini Crne Gore u toku je rasprava o predlogu rezolucije kojom bi bile proglašene ništavnim odluke Podgoričke skupštine, održane pre sto godina.

U predlogu koji su potpisala 42 poslanika vladajuće koalicije navodi se da je, pre, za vreme i posle Velikog rata, Crna Gora bila suverena i međunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905. godine.

Ističe se i da Podgorička skupština, održana 1918. godine, nije bila njena legalna institucija, niti je legitimno konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana Crne Gore.

Zakonodavni odbor crnogorskog parlamenta podržao je juče predlog rezolucije, a danas i Vlada Crne Gore na nalogu Vlade na Tviteru.

​Branimir Gvozdenović iz DPS-a, obrazlažući rezoluciju, rekao je da je posredi dokument koji treba da ukaže na nepravdu nanetu Crnoj Gori.

"Svedoci smo činjenice da se zanemarivanjem nelegalnosti Podgoričke skupštine danas pokušava dovesti u pitanje suverenitet i nezavisnost Crne Gore. Želmo da istorijske fakte stavimo u prvi član“, rekao je Gvozdenović, koji smatra da se 1918. godine „dogodila manipulacija“.

Istovremeno, poslanici Skupštine Crne Gore nisu uvrstili u dnevni red današnje sednice rezoluciju Demokratskog fronta kojom bi se osudila kapitulacija Crne Gore iz 1916. godine.

Protiv rasprave o predlogu DF-a glasalo je 39 poslanika, 17 je bilo za, dok su dva poslanika bila uzdržana. Kako je ranije saopšteno iz DF-a, ta rezolucija je odgovor na predlog rezolucije o stogodišnjici Podgoričke skupštine.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track