OD 11 KVADRATA NE VIDE UNIŠTENU OBALU BOKE! OVAKO SU VERNICI ODBRANILI SVETINJU KOD TIVTA: Interventna jedinica naoružana do zuba opkolila crkvu, a oni ih ponudili čajem!
Foto: Vijesti.me/ Siniša Luković

SMETA IM SAMO BOGOMOLJA

OD 11 KVADRATA NE VIDE UNIŠTENU OBALU BOKE! OVAKO SU VERNICI ODBRANILI SVETINJU KOD TIVTA: Interventna jedinica naoružana do zuba opkolila crkvu, a oni ih ponudili čajem!

Crna Gora -

Pokušaj Građevinske inspekcije Ministarstva održivog razvoja i turizma da sruši bespravno podignutu krstionicu manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta juče nije uspeo, uprkos angažmanu velikog broja policijskih službenika.

Službenici Uprave policije trebalo je da pruže asistenciju tokom rušenja, pa iako su pre svitanja pokušali da dođu do krstionice i sa kopna i sa mora, to im nisu dozvolili okupljeni vernici i sveštenstvo.

Do krstionice od nepunih 12 kvadrata nisu mogli ni pripadnici Interventne jedinice, iako naoružani opremom za razbijanje demonstracija.

Okupljeni građani i sveštenstvo odbili su da se raziđu, bez obzira na pozive policije. Ponudili su službenike UP čajevima, sokovima i sendvičima, nakon čega su se policajci (oko sedam časova) i povukli.

Sveštenik Mijajlo Backović odbio je da dozvoli pristup krstionici i nakon informativnog razgovora u tivatskoj policiji.

“Indikativno je da država svim silama pokušava da sruši ovu krstionicu od 11 kvadrata usred manastira, a ne smetaju joj na desetine velikih nelegalnih objekata podignutih u neposrednom okruženju. Evo, tu preko puta nas je bespravna ponta koja je preko 50 metara zašla u more i to nikome u ‘državi vladavine prava’ ne smeta, a smeta im mala krstionica napravljena na legalnoj ponti”, kazao je sveštenik Backović.

Nije isključio mogućnost “da je ovo skretanje pažnje sa nekih drugih problema i namerno ubadanje tamo gde svakog verujućeg čovjeka najviše boli - diranje u bogomolju”.

U manastir je u međuvremenu došlo nekoliko stotina vjrnika iz cele Crne Gore, arhijerejski namesnik bokokotorski protojere-stavrofor Momčilo Krivokapić, kao i vladika dioklijski Metodije koji je služio prvu liturgiju u još nezavršenoj krstionici.

“Ovo je sada crkva i ko takne u nju, takao je u sve naše crkve i manastire. Hvala vam svima na hrabrosti jer ste odbranili prvenstveno duh pravoslavnih Bokelja, a onda i ovu crkvicu. Hvala svim onim policajcima koji nisu hteli da ovo ruše i koji su se sinoć stideli zbog svega. Hvala našoj braći rimokatolicima koji su danas došli da podrže naš skup i sa nama brane crkvu i to je istinski i pravi ekumenizam”, kazao je na kraju jutarnje liturgije sveštenik Backović.

foto: Vijesti.me/ Siniša Luković

Nešto pre 10 sati, građani i sveštenstvo zabranili su i građevinskom inspektoru Draganu Zejaku pristup manastirskoj porti, poručujući da neće dopustiti rušenje krstionice.

Okupljeni su naglasili i da se neće razilaziti dok god država ne odustane od namere da sruši krstionicu, jer takav potez Vlade doživljavaju kao “diskriminaciju i selektivnu primenu zakona”, s obzirom na to da na samo nekoliko stotina metara udaljenosti od ove lokacije postoji više desetina nelegalno podignutih objekata, ponti i bespravno zagrađenih privatnih plaža, a koje inspekcija ili ne vidi, ili ništa ne preduzima tim povodom.

O kolikoj se količini divljih objekata samo na ovom delu tivatske obale radi pokazuje i podatak da je samo radi izgradnje prve faze obalnog šetališta Lungo mare u Krašićima, koje je započela Opština Tivat, sa trase duge samo 400 metara, potrebno ukloniti čak desetak u međuvremenu nelegalno napravljenih objekata – ponti, lođa, bazena, potpornih zidova i slično.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Siniša Luković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track