OVAKO JE POLICIJA OPKOLILA SRPSKU SVETINJU: Prišunjali se s mora u MRKLOM MRAKU da sruše Krstionicu! Vernici poručuju da se NE RAZILAZE! (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen/ Facebook

NA PREVLACI NEKOLIKO STOTINA GRAĐANA IZ CELE BOKE

OVAKO JE POLICIJA OPKOLILA SRPSKU SVETINJU: Prišunjali se s mora u MRKLOM MRAKU da sruše Krstionicu! Vernici poručuju da se NE RAZILAZE! (FOTO, VIDEO)

Crna Gora -

Pokušaj Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i firme koju je ono angažovalo da sruši bespravno podignutu krstionicu manastira Svetog Arhangela Mihaila na prevlaci kod Tivta, jutros oko 4.00 sata nije uspeo.

Naime, izvršitelji su do krstionice, koja se nalazi na ponti sa južne strane Ostrva cvijeća, pokušali da dođu sa mora, plovilima plovne jedinice MUP-a, dok je na kopnu bilo prisutno više desetina pripadnika Interventne jedinice MUP-a sa opremom za razbijanje demonstracija.

Predstavnici policije pozvali su okupljeno sveštenstvo i vernike koji su stajali oko krstionice da se raziđu, jer "ovo je teritorija Crne Gore i treba da se uklonite".

Okupljeni građani i sveštenik Mijajlo Backović su to odbili, a policija nije intervenisala.

Backović je otišao na informativni razgovor u policiju, gde su sa njim razgovarali čelnici CB Herceg Novi i Agencije za nacionalnu bezbednost za Boku kotorsku, pokušavajući da ga ubede da sveštenstvo i vernici odustanu od čuvanja malog objekta za kojeg je građevinska inspekcija donela rešenje o rušenju.

foto: Vijesti.me/ Siniša Luković

Backović je to odbio, nakon čega se vratio kod vernika na prevlaku i oni su ostali da čuvaju krstionicu.

Policiju, koja je došla da ih odatle ukloni, građani i sveštenstvo manastira su počastili su čajevima, sokovima i sendvičima, nakon čega su se jutros oko sedam časova policajci povukli.

Na prevlaci je prisutno nekoliko stotina građana iz cele Boke kotorske, a među okupljenima su i predstavnici političkih partija, poput poslanika DNP-a Miluna Zogovića i predsednice SO Kotor Dragice Perović (DSS).

foto: Vijesti.me/ Siniša Luković

Među okupljenima je i iguman manastira Svetog Arhangela Mihaila, arhimandrit Benedikt i arhijerejski namesnik bokokotorski, protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić, a građanima se pridružio i predsednik Bokeškog foruma, dr Andrija Petković.

U toku je liturgija, a okupljeni poručuju da se neće razilaziti dok god država ne odustane od namere da sruši krstionicu, jer takav potez Vlade oni doživljavaju kao diskriminaciju i selektivnu primenu zakona, s obzirom da na samo nekoliko stotina metara udaljenosti od ove lokacije postoji više desetina nelegalno podignutih objekata, ponti i bespravno zagrađenih privatnih plaža, a koje inspekcija ili ne vidi, ili ništa ne preduzima tim povodom.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Siniša Luković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track