Najnovije vesti

EVO DOKAZA DA MILO NEĆE ODUSTATI: Njegove namere protiv SPC su zapisane i u programu DPS-a!
Foto: Stefan Jokić, Printscreen YouTube/Al Jazeera

ništa čojstvo

EVO DOKAZA DA MILO NEĆE ODUSTATI: Njegove namere protiv SPC su zapisane i u programu DPS-a!

Crna Gora

Vladajuća crnogorska partija je u svom programu, usvojenom na Kongresu DPS-a 30. novembra, podvukla da će raditi na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve, “kao neodvojivog dela crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta“, što, prema oceni sagovornika Vijesti, ukazuje na moguću zloupotrebu nacionalnih pitanja u izbornoj kampanji.

Redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori trebalo bi da se održe do jeseni ove godine.

Direktorkaa Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević kazala je da nije iznenađenje, “ali jeste krajnje neuobičajeno”, da partija koja sebe naziva socijalističkom, veroispovijest i crkvu pozicionira u svom osnovnom programu mnogo izraženije nego pitanja koja su postala kamen-spoticanja u evropeizaciji i demokratizaciji društva.

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević, kazao je da DPS “uopšte nije levičarska partija”, navodeći da su svojim postojanjem obesmislili ideju socijalne pravde i jednakosti.

“I ako su već uništili sopstvene građane, zašto ne bi i Boga u kog ne veruju. Mada je Milo Đukanović verovao na Badnji dan 1998. kad je kao deklarisani ateista ispred Cetinjskog manastira naopačke naložio badnjak.

Tad mu je bilo potrebno da ‘osvetli’ izbornu krađu na predsedničkim izborima. Zato sad naopačke predlaže i formiranje partijske crkve, ne zbog Boga ili naroda, već zbog sebe, jer je njegov jedini moto - ovdje i sada”.

On je istakao da su od samog početka ukazivali da se “ovaj antipravoslavni zakon između ostalog donosi kako bi Milo Đukanović u izbornoj 2020. ponovo ‘branio’ crnogorsku nezavisnost od spoljnjeg agresora”.

“Još kad u narednom periodu nekoliko manastira bude preknjiženo u vlasništvo države, onda će proces izborne mobilizacije dobiti svoj puni smisao. Kao što je Đukanović 2016. Crnu Goru ‘branio’ od Vladimira Putina, sad je na red došao patrijarh Irinej i SPC, i samo je pitanje kad će kompletan represivni i pravosudni aparat biti uključeni u ovu svetu borbu protiv povampirenog srpskog hegemonizma”.

Iz vladajuće partije nisu odgovorili na pitanja da li je primereno levičarskoj partiji da joj u programu jedan od prioriteta bude crkveno pitanje i da li to ukazuje na uobičajenu zloupotrebu nacionalnih pitanja u predstojećoj izbornoj kampanji.

Sagovornici Vijesti ocjenjuju da će se aktuelne tenzije u Crnoj Gori, ali i u odnosima sa Srbijom, odraziti i na rejting DPS-a i DF-a na izborima.

Uljarević je istakla da odnosi Crne Gore i Srbije ni prije ni nakon obnove nezavisnosti nisu bili razvijeni recipročno blizini država, vezanosti građana iz obe države, niti onom što su te dve države imale kao deo zajedničke istorije ili što mogu imati kao obostranu korist kroz iskrene dobrosusedske relacije.

Istraživanje CEDEM-a iz decembra pokazalo je da SPC kao institucija, uživa veliko poverenje građana (46,4 odsto).

“Ni po tom pitanju nije bilo velikih razlika u odnosu na prethodna istraživanja, što će reći da SPC i dalje uživa veliko poverenje građana (46,4 odsto) nakon sistema obrazovanja (52,8 odsto), dok Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) tradicionalno ima najmanje poverenja građana (17,6 odsto) po decembarskom mjerenju”, kazala je Bešićeva.

Ona je pojasnila da je istraživanje sprovedeno pre predlaganja Zakona o slobodi veroispovijesti, tako da to nisu pitanjima obuhvatili posebno, navodeći da se ni u ranijim istraživanjima pitanje crkve nije posebno tretiralo.

Kurir.rs/Vijesti.me Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...