MILO ĐUKANOVIĆ: Ohrabruje spremnost da se čuju argumenti, kao i skup o Zapadnom Balkanu!
Foto: Beta /Vlada Crne Gore /Sasa Matic, Profimedia

za razgovor

MILO ĐUKANOVIĆ: Ohrabruje spremnost da se čuju argumenti, kao i skup o Zapadnom Balkanu!

Crna Gora -

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je danas, povodom početka dijaloga o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti, da ohrabruje spremnost da se čuju argumenti, koji bi pokazali da su neka polazišta pogrešna, budući da su mišljenja države i SPC o tom dokumentu oprečna.

Đukanović je rekao da prvi sastanak premijera Duška Markovića sa mitropolitom Amfilohijem ohrabruje, jer iskustvo pokazuje da se bez razgovora ne može doći do rešenja.

foto: BETA / Vlada Crne Gore / Sasa Matić

"Verujem da je to jedini mogući put da se nesporazumi prevazilaze, da se unese doza međusobnog boljeg razumevanja, da se doprinese spuštanju tenzija koje su potpuno bezrazložno podignute u crnogorskom društvu. To je i put da se vratimo u atmosferu koja će obezbediti ne samo pouzdaniji utisak stabilnosti domaćoj i inostranoj javnosti, već i obezbediti značajniju mobilizaciju svih naših potencijala koji treba da doprinesu našem ekonomskom i demokratskom razvoju," rekao je Đukanović za TVCG.

foto: Beta / Vlada Crne Gore / Sasa Matic

Predstavnici Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske, predvođeni pemijerom i mtropolitom, Duškom Markovićem i Amfilohijem Radovićem, ostali su nakon jučerašnjeg sastanka pri ranije iskazanim stavovima: vlada traži primenu, a crkva izmenu Zakona o slobodi veroispovesti.

Đukanović je ocenio i da je sinoć održani skup o Zapadnom Balkanu u okviru Minhenske bezbednosne konferencije, iako zatvorenog tipa zbog čega se o njegovom sadržaju ne može govoriti, bio razgovor sa ohrabrujućim tonovima.

"Konačno da se tako reprezentativan skup sastao i da je vratio u fokus međunarodne javnosti temu Zapadnog Balkana, deluje ohrabrujuće", rekao je Đukanović posle skupa na 56. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

foto: EPA / Philipp Guelland

Uz to, kako je naveo, čuli su se i tonovi koji mogu da znače ipak jednu novu svest o značaju tog problema, odnosno o značaju brzog prevazilaženja problema kroz definisanje rešenja za sve ono što danas predstavlja, da kažem, zbir veoma komplikovanih okolnosti u regionu u kojem živimo.

Đukanović je rekao da je Minhenska konferencija i ove godine potvrdila da je evropsko i svetsko središte razgovora o bezbednosti, središte u kojem se sagledavaju savremeni procesi i u kome se promišlja sve neizvesnija budućnost..

"Zato sam saglasan i sa njegovom ocenom da je dobro da se nalazimo na istom mestu, da se međusobno slušamo i da živo razgovaramo, a ne da razgovaramo jedni o drugima", zaključio je on.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Beta /Vlada Crne Gore /Sasa Matic, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track