Najnovije vesti

VLAST U CRNOJ GORI U PANICI: Gubi moć u policiji i vojsci! MILO ĐUKANOVIĆ UPLAŠEN!
Podrška srpskom narodu... Čedomir Antić, Foto: Profimedia, Beta/Medija centar Beograd

DIREKTNO: ČEDOMIR ANTIĆ O SITUACIJI

VLAST U CRNOJ GORI U PANICI: Gubi moć u policiji i vojsci! MILO ĐUKANOVIĆ UPLAŠEN!

Crna Gora

Ocena: Vrh crnogorske vlasti je uplašen, ovako nešto poput mirnih i toliko masovnih skupova nikad nije doživeo, ocenjuje poznati istoričar

Vlast u Podgorici je u potpunoj panici zbog masovnih i jedinstvenih litija na ulicama. Ovim rečima istoričar Čedomir Antić ocenjuje aktuelnu situaciju u Crnoj Gori, pretnje režima i bunt naroda zbog donošenja spornog Zakona o slobodi veroispovesti, kojim se atakuje na imovinu srpske crkve u toj zemlji.

Plašenje lažima

Antić kaže da je ovaj zakon donet da bi se poništio istorijski identitet, ali i da bi crnogorski režim mogao „da ukrade deo imovine SPC u toj zemlji“.

- Veliko je iznenađenje da u nedemokratskoj Crnoj Gori, u kojoj su Srbi i demokrate degradirani, diskriminisani i progonjeni, ovoliki broj građana neumorno pruža otpor. Zbog toga je Milo Đukanović uplašen. Ovako nešto nikad nije doživeo, niti je očekivao. Podele su zavladale i u njegovoj partiji, i u policiji i vojsci.

Nada se da će tu veliku većinu nezadovoljnih građana uplašiti kampanjom laži i podmetanja, ali mislim da građani poseduju dovoljno zrelosti da ne poveruju tome, već da će ostati jedinstveni. Režim je truo, na ivici je propasti i narod samo treba da izdrži u miru i u jedinstvu - kaže Antić.

U problemu... Milo Đukanović
U problemu... Milo Đukanovićfoto: EPA / Boris Pejović

Juče se oglasio i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, koji je imao sastanak s predstavnicima vlasti i opozicije Crne Gore gde se govorilo i o posledicama usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Bilčik je rekao da Brisel ne može da nameće rešenja Crnoj Gori, ali da je spreman da ponudi dobre usluge.

Nove pretnje

Inače, u Crnoj Gori se nastavilo s provokacijama. U Sutomoru na Tabiji, kulturnoj baštini iz 19. veka, osvanuo je uvredljiv natpis „Srbe na vrbe“. No, ni posle ovakvih grafita, hapšenja, otkaza i pretnji da će se oružane snage uključiti u obezbeđivanju litija narod ne posustaje. Za subotu, 29. februar, na praznik Svetog Simeona Mirotočivog, u Podgorici je zakazana najmasovnija litija dosad.

Skandalozne optužbe

LITIJE SU KO KJU-KLUKS KLAN, OSTROG JE BUVLJAK

Milorad Popović
Milorad Popovićfoto: Screenshot Atlas TV

Milorad Popović, crnogorski pisac i dobitnik najvećih državnih nagrada, iskoristio je priliku da u gostovanju na Hrvatskoj radio-televiziji ospe paljbu po litijama, a čak je kritike izneo i na račun najveće svetinje SPC - manastira Ostrog. Rekao je da su litije koje organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska hibrid Islamske revolucije i Kju-kluks-klana! Tu se nije zaustavio, već je dodao da Ostrog danas liči na buvljak, te da je komercijalizovan u najprimitivnijem smislu.

On je ocenio i da bi u Crnu Goru, da nije članica NATO, već ušli „neki psi rata, neki četnici“ iz BiH ili Srbije, te da bi se možda već stvorile „neke autonomne oblasti, kao što smo gledali devedesetih godina“. Popović je mitropolita Amfilohija nazvao „besprizornim čovekom“ koji je sticajem čudnih okolnosti postao sveštenik.

Kurir.rs/ Silvija Slamnig  Foto: Profimedia, Beta/Medija centar Beograd

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...