DODIK U SKUPŠTINI SRPSKE: Poseta Đukanovića bi bila štetna po vitalni interes RS i zato treba da se odloži (VIDEO)
Foto: Anadolija/Gorana Jakovljević

poslanici treba da se izjasne

DODIK U SKUPŠTINI SRPSKE: Poseta Đukanovića bi bila štetna po vitalni interes RS i zato treba da se odloži (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je u Skupštini Republike Srpske da bi i za BiH i za crnogorskog predsednika Mila Đukanovića bilo najbolje da se odgodi njegova zvanična poseta BiH, zbog dešavanja u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom u toj državi.

Obrazlažući zašto smatra da je ta poseta štetna po vitalni interes RS, zbog čega je zatražio i izjašnjavanje poslanika, Dodik je naveo da je bio protiv posete Đukanovića BiH u ovom trenutku i da kao legitimni predstavnik RS ima pravo da traži zaštitu nacionalnog interesa.

foto: Anadolija/Gorana Jakovljević

On je rekao da je sporni Zakon o slobodi veroispovesti, koji je usvojila Skupština Crne Gore, "usmeren protiv Srpske pravoslavne crkve".

Dodik je dodao i da mehanizam vitalnog interesa predstavlja jedno od najvažnijih ustavnih rešenja u zaštiti interesa RS, koje je dato Narodnoj skupštini RS.

Govoreći o sporazumu s Frontexom, koji je odbio na sednici Predsedništva BiH, Dodik je rekao da je taj sporazum „štetan za BiH, ali i za RS, jer isključuje MUP iz bilo kakvih aktivnosti”.

On je rekao da RS ne odbija razgovore, ali ne može da prihvati da MUP ne bude uključen.

Dodik traži da se poslanici izjasne da li je najavljenim dolaskom predsednika Crne Gore Mile Đukanovića u BiH i raspoređivanjem stranih pripadnika na granici BiH, ugrožen vitalni interes RS.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track