Najnovije vesti

MISLILI SMO DA JE KRAJ SVETA! DATUM KOJI BOLI SRBE CRNE GORE: Kako je pre 14 godina jedno DA prekinulo zajednički san
Foto: Youtube Printscreen

godišnjica referenduma

MISLILI SMO DA JE KRAJ SVETA! DATUM KOJI BOLI SRBE CRNE GORE: Kako je pre 14 godina jedno DA prekinulo zajednički san

Crna Gora

- Nismo znali kako dalje. Da li tog jutra ići u školu, na poslove. Kao da je bio kraj sveta, da više ništa neće biti isto. I nije bilo. Ali niko nas nije odvojio od Srbije, osim na papiru.

Tako se 14 godina od proglašenja crnogorske nezavisnosti ovog datuma sećaju Srbi iz Crne Gore, koji u razgovoru za Kurir kažu da je ta kampanja, koja je okončana datumom koji se danas u Crnoj Gori obeležava kao Dan nezavisnosti, bila prilično "žestoka".

Završni skup bloka za očuvanje zajednice, svuda trobojke
Završni skup bloka za očuvanje zajednice, svuda trobojke foto: Youtube printscreen

- Tu nije bilo mnogo neutralnih. Bilo je jakih reči! Gotovo svi smo nosili majice sa čuveno "Ne!", oni koji su bili za sa onim "Da!". Doživeo sam da me u rođenom gradu vređaju zbog toga, bilo je strašno! Nikad nije bila podeljenija Crna Gora - kaže naš sagovornik.

Srbi u Crnoj Gori verovali su u pobedu
Srbi u Crnoj Gori verovali su u pobedufoto: Youtube printscreen

21.maja 2006 godine odlukom na referendumu prestala je da postoji zajednica Srbija i Crna Gora. 55,5 odsto građana glasalo je da Crna Gora postane nezavisna država. Time je nezavisnost stekla i Srbija.  

Oni koji su te godine studirali u Beogradu, sećaju se putovanja kući kako bi "odbranili zajednicu".

- Prepun voz, pesma, trobojke svuda. Zaista je bilo svečano putovanje. Otišli smo srcem, da branimo ono u šta verujemo. Nikada neću zaboraviti to putovanje - kaže N.R. koja je tada imala 20 godina. A potom su došle suze.

I dok su se jedni osećali kao da je kraj sveta, drugi su uz poklič "Viva Montenegro", slavili, najvatrenije na Cetinju.

foto: Youtube printscreen

- Čudno je to, da neko danas slavi dan koji je vama bio strašno nesrećan. Ali tako to ide. Imam 30 godina i ceo moj život na vlasti je jedna partija. Oni koji su bili vatreni tada da kažu DA nezavisnosti i danas šetaju Knezom vikendima. A sećam se da su svi stariji tih dana pitali: a šta vam to ne valja od Srbije? - priseća se naš sagovornik.

- Za moju porodicu mnoga državna vrata su zatvorena, jer smo Srbi, i to je naša realnost - zaključuje on.

SKANDAL NASLUTIO RASPAD

Mnogi smatraju da je raspad zajednice najavljen na izboru pesme koja će predstavljati SCG na Evroviziji 2006. godine kada žiri iz Crne Gore nije davao poene izvođačima iz Srbije. Pobednici, crnogorska grupa No Nejm izviždana je u Sava centru.

ČINJENICE

foto: youtube printscreen

Ovo je bio drugi referendum o državnom statusu Crne Gore, dok je prvi referendum iz 1992. godine imao suprotan rezultat, sa 95,96% glasova za zajedničku državu.

Referendumsko pitanje je glasilo: „Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?“.

Formalnom proglašenju nezavisnosti Crne Gore u Skupštini nisu prisustvovali poslanici Bloka za zajedničku državu, koji nisu priznavali rezultate referenduma. Blok za zajedničku državu odbio je da prihvati rezultat referenduma, navodeći da referendum nije bio fer i demokratski i da ne predstavlja pravi izraz volje građana Crne Gore.

Skupština Crne Gore je 3. juna 2006. godine usvojila Odluku o proglašenju nezavisnosti Republike Crne Gore, čime je Crna Gora, posle 88 godina, postala samostalna država.

Naslovna strana Pobjede dan nakon referenduma
Naslovna strana Pobjede dan nakon referendumafoto: wikipedia

Kurir.rs/A.K.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...