MILO ĐUKANOVIĆ PORUČIO: Izborni rezultat smo shvatili kao opomenu, Zakon o slobodi veroispovesti nije bio greška
Foto: Profimedia/Gints Ivuskans/AFP

CRNA GORA

MILO ĐUKANOVIĆ PORUČIO: Izborni rezultat smo shvatili kao opomenu, Zakon o slobodi veroispovesti nije bio greška

Crna Gora -

Predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, izjavio je u utorak uveče da su ostvareni izborni rezultat njegova stranka i on shvatili kao opomenu.

Teško je, kaže, dati egzaktan odgovor posebno zbog toga jer je, podseća, crnogorsko društvo dugo funkcionisalo kao podeljeno.

I tada su, napominje, postojali jaki otpori tog, kako kaže, "drugog bloka koji je previše agresivan I orobljen agresivnim nacionalizmom I koji želi da Crnoj Gori, koja je građanska država nametne nacionalistički profil".

Moguće je, kaže, da je nezadovoljstvo građana zbog nekih politika koje su vođene, a sa kojima se oni nisu slagali, možda i što se nije dosegao očekivani nivo standarda, a možda je nezadovoljstvo i zbog usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti I, kako navodi, "manipulacijama koje su Crkva I zvanični Beograd pokrenuli decembra prošle godine".

"Možda je sve to prevagnulo da se izborno klatno preseli iz jedne jasne većine u drugu. Klatno može da ide I levo I desno, a Crna Gora je društvo tu gde jeste I još uvek je podeljeno", kazao je Đukanović u intervjuu za Njusmaks media, koji je večers emitovan na Nova S tv.

Konstatuje da 15 godina nije dovoljno da se reši sve ono što je, kako kaže, nasloženo vekovima.

Primećuje i da je lakše savledavati nepovoljno istorijsko nasleđe ako se živi u blagostanju. Pravo pitanje, prema njegovim rečima, je da li je Crna Gora došla do svog cilja.

"Nije. Jer se u 14 godina ne dolazi do tog cilja, a da li je na drugom koloseku - jeste", kaže crnogorski predsednik Podseća da je Crna Gora tokom 14 godina udvostručila društveni proizvod, povećala plate, penzije, ušla u NATO I prednjači u evrointegracijama.

"Vlasti se moraju menjati, ali je važno da svaka vlast poštuje što su učinci postignuti u prethodnom periodu I da pokuša da na temelju takve države I društva doprinese svojim učinkom", kaže Đukanović.

"ZAKON NIJE BIO GREŠKA"

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je uveren da Zakon o slobodi veroispovesti nije greška i dodao da kakav god bio odnos nove vlade prema njemu, siguran je da se pitanje crkve u doglednoj budućnosti mora rešiti.

Kaže da se ne može prevideti status pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a taj status, navodi, logično želi da uspostavi kontinuitet sa onim statusom koji je pravoslavna crkva imala nekada u nezavisnoj Crnoj Gori.

"To je bila autokefalna pravoslavna crkva Crne Gore i verujem da je potpuno legitimna intencija crnogorske, verske i političke javnosti da nakon obnove države obnovi one vrednosti koje predstavljaju tradiciju crnogorskog društva", rekao je sinoć Đukanović za Njuzmaksadria tv.

Na pitanje da li će nova vlada nastaviti putem sprovođenja u praksu Zakona o slobodi veroispovesti, Đukanović kaže da vlade dolaze i menjaju se i u skladu sa svojim političkim, nacionalnim i političkim profilom mogu da ignorišu neke činjenice, ali te činjenice, ističe, pre ili kasnije moraju da prevagnu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Gints Ivuskans/AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track