Najnovije vesti

SVETI STEFAN OVOG LETA POD KLJUČEM? Đukanović kaže da je razlog tome divljanje lokalne vlasti
Foto: Dragan Kadić

kakav početak sezone

SVETI STEFAN OVOG LETA POD KLJUČEM? Đukanović kaže da je razlog tome divljanje lokalne vlasti

Crna Gora

Da bi “Aman” mogao da napusti Crnu Goru krajem aprila najavio je šef države Milo Đukanović, rekavši da je taj scenario izvestan nakon što su investitori “videli divljanje predvođeno zvaničnicima lokalne vlasti”

Kompanija “Aman”, koja upravlja elitnim hotelskim kompleksom - grad-hotelom “Sveti Stefan” i Vilom Miločer, neće ovoga leta otvarati svoje objekte, a radnici su upućeni na odmor.

To je više zaposlenih saopštilo redakciji “Vijesti”, rekavšo da im je to predočeno na prekjučerašnjem sastanku i saopšteno da će u roku od deset dana dobiti više informacija o planovima za ovogodišnju sezonu.

Te informacije, međutim, “Vijesti” nisu mogle da provere u kompaniji “Adriatic properties”, koja je zakupac hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer.

Izvršni direktor Goran Bencun nije odgovarao na telefonske pozive i poruke.

Prema nezvaničnim informacijama, radnicima je navodno rečeno da pokušaju da pronađu drugi posao jer će sa više od stotinu njih biti raskinuti ugovori.

Da bi “Aman” mogao da napusti Crnu Goru, krajem aprila najavio je šef države Milo Đukanović.

Ta kompanija naturalizovanog Crnogorca, grčkog biznismena Petrosa Statisa, još 2007. godine, od državnih hotelskih kompanija HG Budvanska rivijera i HTP Miločer, dobila je u četvorodecenijski zakup najveći turistički brend.

Đukanović koji je u prijateljskim vezama sa Statisom, rekao je tada je razgovarao sa turističkim investitorima u Crnoj Gori i da je od njih čuo “zaprepašćenje i strah od onoga šta su videli posredstvom televizijskih kamera sa Miločera i Svetog Stefana”.

Tih dana meštani Svetog Stefana i Pržna srušili su ogradu koja vodi ka najlepšoj crnogorskoj plaži - Kraljičinoj plaži, koju je nelegalno postavila kompanija “Adriatic properties”.

Ta Kraljeva, ali i zapadna svetostefanska plaža godinama su rezervisane isključivo za goste grad hotela i Vile Miločer.

Kraljičina plaža duže od decenije potpuno je zatvorena za građane.

“Videli su divljanje predvođeno zvaničnicima lokalne vlasti. Videli su rušenje objekata koje je realizovao investitor i kao rezultat toga danas imamo najavu operatera ‘Amana’ da ove godine neće otvarati hotele, sa mogućnošću da napusti Crnu Goru. Investitor, kao druga karika u aranžmanu, bez Amana ne želi da radi u Crnoj Gori. Ono što nam se smeši, posle onog divanja, je arbitraža u Londonu koja ne može proći sa štetom manjom od 100 miliona evra po crnogorski budžet”, rekao je tada Đukanović i dodao da je taj scenario - izvestan.

Novi direktor Javnog preduzeća Morsko dobro Mladen Mikijelj, nedavno je saopštio da je utvrđeno da je ograda svih proteklih godina bila nelegalno postavljena, ali i da je protivzakonito uzurpirana riva koja vodi do ostrva Sveti Stefan.

To je rekao nakon sastanka sa meštanima koji su porušili ogradu, ali i nakon “pregleda dokumentacije”...

Gradnju nisu stopirali

Odluka “Amana” da pošalje radnike na odmor i hotelski kompleks prvi put tokom leta bude po ključem, negativna je poruka u susret glavnoj turističkoj sezoni od koje, nakon prošlogodišnjeg kraha, kompletna crnogorska turistička privreda očekuje da će biti dobra i da će im omogućiti da “prežive do naredne sezone”.

I dok se još spekuliše da li će popularni Svetac zaista biti pod katancem, kompanija “Adriatic properties” ne odustaje od projekta gradnje novog hotela Kraljičina plaža i depadansa sa stanovima za tržište u Miločerskom parku.

Opština Budva i meštani u proteklih godinu u nekoliko navrata pozivali su Vladu i organizovali proteste da se zaustavi gradnja, konstatujući da su prilikom izdavanja dozvole od strane prethodne Vlade napravljeni propusti.

Oni su tada isticali da je potrebno sprečiti “betonizaciju Miločerskog parka”, u kome je građevinska operativa gradila proteklih meseci.

Komisija za analizu gradnje u Miločerskom parku, koju je formiralo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, nedavno je takođe ukazala na niz nepravilnosti.

“Prilikom konkursa za gradnju hotelskog rizorta u Miločeru, nisu poštovana obavezujuća rešenja planova višeg i nižeg reda, već su definisana u skladu sa zahtjevima investitora”, pokazuje preliminarni nalaz Komisije Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Komisija je utvrdila i da, prema Prostornom planu Opštine Budva, raspisivanje konkursa za Miločerski park uopšte nije bilo predviđeno.

Zbog toga iz Ministarstva najavljuju preispitivanje pravne valjanosti odluka za gradnju hotelskog rizorta Miločer.

"Đukanoviću, ti si stvarni vlasnik Amana"

Biznismen Ratko Knežević nedavno je optužio svoga kuma, predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da je on zapravo stvarni vlasnik kompanije “Aman”.

“Trebaš li Đukanoviću objaviti narodu Crne Gore kako si ti vlasnik tog Aman Resortsa, kako si preko svoje sejšelske of šor kompanije i svog ‘prijatelja’ ili kako se to u mafijaškom i rečniku tužilaca u Italiji kaže ‘prestafacia’ Statisa, čak suvlasnik pored toga na Svetom Stefanu, i Amana u Veneziji u kojem su se, ne tako davno, venčali Amal i Kluni a ti se hvalio kako su se venčali kod tebe...”, napisao je Knežević na jednoj društvenoj mreži.

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track