MIRAŠEVCI: Raspop Dedeić i Milo spremaju HAOS na Cetinju!
Foto: AP Risto Božović, EPA Georgi Licovski

BEZ ČASTI I OBRAZA

MIRAŠEVCI: Raspop Dedeić i Milo spremaju HAOS na Cetinju!

Crna Gora -

Glavni organizator i inspirator protesta protiv ustoličenja mitropolita Joanikija je čovek koji je izbačen iz crkve, koji se slikao sa ustaškim sledbenicima i koga je supruga uhvatila u prevari, pa pobegla od njega

Glavni organizator protesta protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju je nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva i njen vođa Miraš Dedeić - čovek koji je izbačen iz SPC, koji se slikao sa ustaškim sledbenicima, veličao Slobodana Miloševića i pravdao napad na Dubrovnik.

Ovo samo za sebe dovoljno govori da je reč o osobi bez ikakvog kredibiliteta, ali ako se uzme u obzir da sada ima uporište u vlasti - uz njega su i simpatizeri DPS Mila Đukanovića, njegove namere o prekidu ceremonije ustoličenja treba shvatiti ozbiljno.

Milo Đukanović
foto: Nemanja Nikolić

Skandal za skandalom

Upravo su Dedeićeve i pristalice Milovog DPS, a što oni, na kraju krajeva, nisu ni krili, bili glavni organizatori i inspiratori prethodnih protesta u Crnoj Gori zbog ustoličenja mitroplita. Cilj je, kako su tumačili stručnjaci, da se izazovu neredi, za šta bi se optužila Srbija.

Inače, Dedeić je rođen 1938, studirao je pedagogiju na Univerzitetu u Prištini, a diplomirao je teologiju na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Prema dostupnim podacima, navodi se da nije primljen u redove sveštenstva SPC, pa je bio paroh Grčke pravoslavne crkve u Rimu. Komšije u Rimu su ga zvale „Padre Mikele“, a pošto ga je supruga uhvatila u preljubi i napustila, a ondašnji mitropolit Grčke pravoslavne crkve u Italiji Spiridon stavio pod zabranu činodejstovanja, on je raščinjen. Zajedno sa grupom drugih raščinjenih lica uspostavio je samostalnu crkvu. Mitropolita Jovana je molio da ga primi u SPC za parohijskog sveštenika, ali je njegov zahtev odbijen. Dedeić danas provocira Srbe rečima „da su remetilački faktor na Balkanu“, a bio je poznat kao zastupnik politike Slobodana Miloševića. Pravdao je i napad na Dubrovnik, nazivajući ga „srpskim gradom“, dok je Franju Tuđmana nazivao „slovenskim Hitlerom“. Pored toga, ovaj poglavar nepriznate CPC slikao se sa Velimirom Bujancem, generalom HOS, i nekadašnjim saborskim zastupnikom Antom Prkačinom i Zlatkom Hasanbegovićem, bivšim ministrom kulture Hrvatske, hrvatskim desničarima.

Verski analitičar Draško Đenović kaže da je Dedeić obrazovana osoba koja nije uspela da se ispuni u crkvenoj hijerarhiji, pa je shvatio da će kroz CPC da postane ono što nije uspeo u SPC ili Vaseljenskoj patrijaršiji.

- Prvo, Crnogorska pravoslavna crkva se podelila, tu sad imamo dve struje, jednu na čijem čelu je Dedeić, a drugu na čijem čelu je Vladimir Lav Lajović. Osnovni problem takozvane CPC jeste što tu nemamo kanonske sveštenike i monahe, već su tu uglavnom ljudi koji su iz raznih razloga napustili kaononske crkve ili nikad nisu ni bili deo njih, na taj način pokušavaju da pojačaju značaj crnogorske nacije ne shvatajući da je SPC zapravo saborna. Dedeić nije baš toliko srećan što sam projekat CPC nije naišao na toliko odobravanje u Crnoj Gori, mi i dalje vidimo da najveći deo građana sebe vezuje za SPC. Crnogorska pravoslavna crkva uglavnom služi za dnevnopolitičke svrhe - podseća Đenović.

Miraš Dedeić
foto: Youtube/HRT

Sve za vlast

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, reagujući na izjave Mila Đukanovića u vezi sa ustoličenjem mitropolita, ocenio je da nema toga što predsednik Crne Gore ne bi uradio da izazove tenzije i sukobe unutar te zemlje, nadajući se da će tako ostati na vlasti.

- Ako bude nereda u Cetinju, hoće li policija Crne Gore morati da upotrebi silu protiv policijskog obezbeđenja predsednika Crne Gore i da li će u tom slučaju Đukanović pozvati NATO u pomoć, kako je pretio tokom litija? I da li će za nerede optužiti Vučića i Srbiju, pošto ih inače optužuje za sve? Da li je bilo kome jasno šta je cilj protesta, da se mitropolit ne ustoliči ili da mu se pokaže da postoje mesta zabranjena „za Srbe i pse“, kako je maštao ustaški ideolog, po mnogima otac crnogorske nacije Sekula Drljević? - poručio je Aleksandar Vulin.

štampano izdanje 31.8.2021.
foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

KO JE BAJDENOV IZASLANIK ZA BALKAN

Eskobar će se držati zacrtane američke politike, ali će OSLABITI SATANIZACIJA SRBIJE!

VASILIJE KRESTIĆ ZA KURIR

Milova antisrpska politika može dovesti do krvavih obračuna! CILJ HRVATA JE STVARANJE VELIKE HRVATSKE!

RASTU ZARADE! DA LI ĆEMO KONAČNO MOĆI LAKŠE DA DIŠEMO?!

Prosečna plata za godinu i po iznosiće 680 evra, a 2025. čak 900 evra!

VIŠA SILA!

Poljoprivrednici: Suše uništile kukuruz, suncokret i krompier, kiša dosta zakasnila

GRAD BEOGRAD ODAJE POČAST NAŠIM VELIKANIMA

Milena i Gaga dobijaju skver, a Radović i Pupin spomenik!

MAJKA MILANA LJEPOJE ZA KURIR

Da sam u mogućnosti vratila bih im istom merom, spremna sam da se SUOČIM SA UBICAMA!

SUDIJA PUSTIO KUMA BUDA BANANU IZ PRITVORA

Neviđeni skandal posle zaplene 1,4 tone kokaina u Crnoj Gori

LJUBAVNICI UHAPŠENI ZBOG UBISTVA

Posle pijanke ubio oca troje dece, pa se krio u obližnjem selu!

TRAGEDIJA U ZEMUN POLJU! MALOLETNIK (16) PIJAN I BEZ DOZVOLE SEO ZA VOLAN

Ubio maloletnu kumu (17), a zamalo i mlađu sestru!

INDIRA PRODAJE OČEVU KUĆU!

Stricu se nije javila 10 godina! KURIR U DRAGALOVCIMA: Evo kako IZGLEDA kuća u kojoj je ODRASLA!

ABRONOŠA VAM OTKRIVA

Cica i Baja obnovili romansu, Pirsing podvodi devojke u podrumu kluba!3

BARBARA I DARKO POSTALI NERAZDVOJNI!

Lazić devojku uselio u kuću u Brestaču?! KURIR SAZNAJE gde popularni par boravi!

MALE TAJNE NOVOG FILMA DRAGANA BJELOGRLIĆA

Ljubavni trougao Tome, Silvane i reditelja Dragoslava Lazića

ZANA SLAVI 40 GODINA POSTOJANJA!

Žika za Kurir: Radujemo se beogradskom koncertu, ali Radovan neće doći zbog korone

NE PROPUSTITE

DANAS DVA POKLONA U KURIRU! Dodatak STARS i POKLON IZNENAĐENJA iz asortimana školskog pribora

Poklon
foto: Kurir

Danas ćete uz Kurir dobiti poklon iznenađenja i dodatak Stars.

Ovaj utorak posvetili smo polasku u školu, pa ćete uz dnevne novine Kurir imati priliku da dobijete neki od poklona iz asortimana školskog pribora koje smo pripremili za vas: drvena olovka, savitljiva olovka, selotejp, štipaljka za papir, lenjir-trougao, uglomer ili gumicu za brisanje.

Kao drugi poklon dobićete dodatak Stars:

Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

štampano izdanje 31.8.2021.
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Ekipa Kurir Foto: AP Risto Božović, EPA Georgi Licovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track