KRIZA U BOSNI: Dodikov predlog je dobar, ali je ipak teško ostvariv!
Foto: Kurir TV prtscr

Ima li izgleda za posredovanje Vučića, Milanovića i Erdogana

KRIZA U BOSNI: Dodikov predlog je dobar, ali je ipak teško ostvariv!

Bosna i Hercegovina -

Stav srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da je situaciju u toj zemlji moguće rešiti uz posredovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučić, Turske Redžepa Tajipa Erdogana i Hrvatske Zorana Milanovića je dobar, ali teško ostvariv, ocenjuju sagovornici Kurira.

- Ako je moguće da u konstelaciji Erdogan, Vučić, Milanović razgovaramo - razgovaraćemo. Ako ne, videćemo - rekao je Dodik nakon sastanka sa Erdoganom u BiH pre nekoliko dana.

Takođe, Erdogan je juče, po povratku iz posete BiH i Crnoj Gori, naveo da je Turska spremna da bude prisutna kao posrednik u BiH ako se o tome složi tročlano Predsedništvo BiH. Oglasio se i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je istakao da ovu Dodikovu inicijativu tumači dobronamerno i da Dejtonski sporazum nije propao, ali se ne poštuje.

Zoran Milivojević
foto: Marina Lopičić

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže za Kurir da je sasvim izvesno da je kriza u BiH dostigla takve razmere da je došlo do toga da je dijalog neophodan.

- Ona se mora rešiti razgovorima sva tri naroda, a kad se pominju posrednici, imamo Srbiju i Hrvatsku kao garante Dejtona - Srbiju kao zaštitnika srpskog naroda, Hrvatsku kao zaštitnika hrvatskog naroda - navodi Milivojević dodajući da je sasvim logično da za bošnjačku stranu bude Turska.

Milivojević kaže da bi Dodikov predlog bio najbolja opcija, ali je malo realna jer se bošnjačka strana zalaže za radikalniji pristup.

Kurir.rs/ J. M. Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja