MILO NIJE KRIV ODLUČIO USTAVNI SUD: Đukanović nije povredio Ustav Crne Gore
Foto: EPA

Ustoličenje mitropolita joanikija

MILO NIJE KRIV ODLUČIO USTAVNI SUD: Đukanović nije povredio Ustav Crne Gore

Crna Gora -

Ustavni sud Crne Gore utvrdio je da predsednik države Milo Đukanović nije povredio Ustav kada je u avgustu prošle godine komentarisao ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, nezvanično saznaju "Vijesti".

Za predlog sudije izvestioca Milorada Gogića da je Đukanović povredio Ustav glasao je samo on, dok je preostalo troje sudija Ustavnog suda bilo protiv.

Podsetimo, Skupština Crne Gore 19. novembra prošle godine je glasovima parlamentarne većine usvojila predlog o pokretanju postupka za utvrđivanje da li je predsednik države Đukanović povredio Ustav u vezi sa dešavanjima na Cetinju u periodu ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić tada je najavio da će Predlog uputiti Ustavnom sudu.

Članom 84 Zakona o Ustavnom sudu je propisano da će Ustavni sud odluku doneti najkasnije u roku od 45 dana od dana prijema predloga.

Skupština Crne Gore
foto: Youtube prtscr / Skupština Crne Gore

Zakonom je predvidjeno da Ustavni sud obaveštava predsednika o prijemu predloga Skupštine u roku od tri dana od dana prijema.

Predsednik Crne Gore može Ustavnom sudu da dostavi dokumentaciju, podatke i obaveštenja od značaja za vodjenje postupka i odlučivanje, u roku od 15 dana od dana prijema obaveštenja i primerka predloga Skupštine.

Ukoliko Ustavni sud donese odluku da je predsednik prekšio Ustav, ona se dostavlja parlamentu koji nakon rasprave odlučuje o razrešenju.

Ovo je prvi put u Crnoj Gori da Ustavni sud odlučuje o tome da li je predsednik prekšio Ustav.

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track