AJKULE NAPADALE U CG I U HRVATSKOJ! U Jadranu žive 54 vrste: Poslednji stradao Nemac, ISKRVARIO NA PLAŽI Da li je kupanje opasno?
Foto: Printscreen/Youtube

ukupno 10 napada

AJKULE NAPADALE U CG I U HRVATSKOJ! U Jadranu žive 54 vrste: Poslednji stradao Nemac, ISKRVARIO NA PLAŽI Da li je kupanje opasno?

Crna Gora -

Nakon dve žrtve ajkula u Egiiptu i jednog napada na obalama Njujorka, deluje kao da ovi morski stanovnici nikada nisu bili aktivniji.

Austrijanka je napadnuta nedaleko od obale u Hurgadi, a ubrzo blizu tog mesta pronađeno je i telo rumunska državljanke.

Turisti su nakon ovih napada bili uznemireni, a vlasti Egipta su u ovom delu zatvorile more na tri dana.

EGIPAT ZATVORIO MORE U HURGADI ZBOG AJKULE UBICE: Zabranjene sve aktivnosti na vodi! UZNEMIRUJUĆI VIDEO

Takođe, zvaničnici okruga Safolk zatvorili su plažu na Long Ajlendu za kupanje nakon, kako su naveli, napada ajkule bez presedana u kojem je povređen spasilac.

Spasilac je simulirao davljenika tokom vežbe kada ga je ajkula ujela za grudi i ruku, rekao je tada izvršni direktor okruga Safolk Stiv Belone na konferenciji za novinare.

Srećom, povrede su odmah sanirane i spasilac je bio dobro.

Posle ovih napada, ne možemo a da se ne zapitamo ima li ajkula u Jadranskom moru i koliko nam je tu bezbedno kupanje?

U balkanskim vodama Jadrana je do sada zabeleženo deset slučajeva napada ajkula na ljude, od kojih je šest sa smrtnim posledicama, navodi splitska Slobodna Dalmacija.

U Hrvatskoj stradao Nemac

Poslednji smrtonosni napad dogodio se 1974. kod Lokve Rogoznice kod Omiša, hrvatskog grada u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ajkula je napala Rolfa Šnajdera (21), Nemca, koji je tada izgubio nogu i iskrvario na plaži.

Od tada je zabeležen još samo napad na slovenskog ronioca Damjana Peseka kod Visa blizu uvale Stončice, 2008. godine.

Morski pas ga je zgrabio za levu nogu i gotovo je odgrizao. Do kosti mu je rastrgao mišić potkolenice, teško povredio arteriju i živce koji drže i pokreću stopalo. Pesek je bio vojni specijalac i instruktor ronjenja Slovenske vojske. Nakon napada je ostao doživotni invalid. Pesek je oko Visa ronio s podvodnom puškom, a morskog psa je verovatno privukla krv ribe koju je imao zakačenu o pojas.

Hrvatski stručnjak za morske pse dr. sc. Alen Soldo za Slobodnu Dalmaciju naglašava kako ljudi nisu uopšte primamljiv plen ajkulama. Najčešće se napadi dogode zbog greške jer psi osete krv od ulovljene ribe, a ima slučajeva kad ronioci žele da dodirnu ajkulu, povlače je za rep, a onda se to kobno završi.

Od ajkule u Budvi stradao student iz Čačka

Jedini poznati napad ajkule na čoveku u crnogorskom primorju dogodio se 13. jula, davne, 1955. godine. Tri mladića odveslala su drvenom barakom ka Budvi iz pravca Jaza, gde su su letovali u koloniji studenata. Prekrasn voda na ovom neobičnom prostoru mamila ih je na kupanje.

STUDENT IZ ČAČKA STRADAO OD AJKULE U BUDVI: Ovo je jedini napad ajkule u CG moru o kom se malo zna, NA SEBI NOSIO DATUM SMRTI

Prvi u vodu je uskočio dvadesetjednogodišnji student elektrotehnike iz Čačka – Stevan Stevica Tomašević i ubrzo nakon toga bio je napadnut. Od strahovitog ugriza morske nemani mladić je bio gotovo prepolovljen.

Lokalni ribari su tvrdili kako je Tomaševića napala velika bela ajkula koju je primetila i mornarička straža, pokušavajući bezuspešno da je ulovi. Prema navodima, ajkula je bila dugačka skoro sedam metara.

Ajkule u Jadranskom moru

Istraživanja su pokazala da u Jadranskom moru živi 54 vrsta ajkula.

Prema Institutu Plavi svijet, svim ajkulama je zajednički spor rast, kasno polno sazrijevanje, dug životni vijek i niska stopa reprodukcije, što ih čini izuzetno osjetljivim na antropogene faktore kao što je ribolov.

Pored toga, ajkule su poznate po svojim fantastičnim čulima. Imaju izuzetno razvijeno čulo mirisa i mogu namirisati kap krvi u morskoj vodi u koncentraciji 1:1000000.

Takođe imaju izuzetno veliko vidno polje, s obzirom na to da većina ajkula ima oči postavljene sa strane glave.

Ovo su 11 saveta ronioca u borbi protiv ajkule:

1. Rano jutro i veče ajkule se hrane

2. Ne pravite buku lupajući po vodi daleko od obale

3. Ako imate otvorenu ranu ne idite daleko, ajkule osete krv nadaleko kilometrima. On je naveo da žene u periodu ciklusa treba da vode računa.

4. Izbeći kupanja na ruti gde prolaze kruzeri i prekookeanski brodovi, bacaju otpad, ajkule se skupljaju, jedu

5. Mokraća tj. urin podstiče napad, deluje razdražujuće

6. Ne ronite sami i nemojte da zaostajete iza grupe na ronjenju ili snorklingu

7. Ne bežite, skupite snagu i hrabrost, plivajte na nju - njuška, oči i škrge su slabe tačke, udarite, ubodite je nečim, pokažite da niste plen koliko je moguće

8. Uvek je gledajte, oborena prsna peraja su znak nezainteresovanosti, kada su zategnuta očekuje se napad

9. Ako se ostale ribe izgube i počnu panično da beže, gledajte oko sebe, verovatno je predator blizu

10. Jarke boje na kupaćem kostimu je zbunjuju od klasičnih crnih u kojima ličimo na plen (npr. na foku)

11. Ne bacajte hranu sa brodova ako ste daleko od obale a ronioci ili plivači su u moru.

Prema podacima Međunarodnog registra napada ajkula, prošle godine su u svetu zabeležena 73 ničim neizazvana napada ajkula na ljudima i 39 isprovocirana napada, u kojima je 11 osoba poginulo. Najveći broj napada dogodio se na Floridi (28) i Australiji (12). Napadi su registrovani i na Havajima, u Kaliforniji, Severnoj i Južnoj Karolini, Brazilu, Kanadi... Broj napada ajkule na ljude je povećan u odnosu na 2020. godinu, što stručnjaci objašnjavaju posledicom manje izloženosti plivača 2020. usled karantina zbog pandemije koronavirusa.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track