HRVATSKI ŠEF DIPLOMATIJE GRLIĆ RADMAN: Dali smo Ukrajini pomoć od 7 miliona evra i primili 20.000 izbeglica
Foto: EPA/SERGEY KOZLOV

široko

HRVATSKI ŠEF DIPLOMATIJE GRLIĆ RADMAN: Dali smo Ukrajini pomoć od 7 miliona evra i primili 20.000 izbeglica

Hrvatska -

Hrvatska je spremna da pruži Ukrajini podršku za posleratni oporavak i obnovu, a do sada joj je uputila hitnu humanitarnu i tehničku pomoć u vrednosti od 7,3 miliona evra i primila je više od 20.000 izbeglica, izjavio je ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

"Kao zemlja koja je proživela rat na vlastitoj teritoriji u nedavnoj prošlosti, Hrvatska ima jedinstveno iskustvo u posleratnoj tranziciji i mirnoj reintegraciji", rekao je Grlić Radman, koji učestvuje na Međunarodnoj konferenciji za oporavak i obnovu Ukrajine u Luganu, Švajcarska.

"Spremni smo da pružimo podršku posleratnom oporavku i rekonstrukciji nezavisne, suverene i demokratske Ukrajine, koja je prioritetna zemlja za Hrvatsku u pogledu razvojne saradnje", istakao je on u svom obraćanju na konferenciji.

Ministar je dodao da je Hrvatska u odgovoru na trenutnu krizu u Ukrajini uputila hitnu humanitarnu i tehničku pomoć u vrednosti od 7,3 miliona evra i primila više od 20.000 izbeglica kojima je obezbeđeno odgovarajuće obrazovanje, pristup tržištu rada i socijalna zaštita.

Istakao je da je Hrvatska spremna za snažniji angažman oko razminiranja - što je oblast u kojoj već ima blisku saradnju sa Ukrajinom - s obzirom na činjenicu da je hrvatsko iskustvo u humanitarnom razminiranju visoko primenjivo na ukrajinski slučaj.

Isto tako, rekao je Grlić Radman, zaštita kulturnog nasleđa je takođe oblast koju je Hrvatska voljna da podrži.

Ministar je u svom obraćanju rekao da je ruska agresija na Ukrajinu pokazala potpuno zanemarivanje načela i uverenja međunarodne zajednice na osnovu kojih su postignute decenije mira, saradnje i napretka.

"Nema mesta za neutralni stav prema ovom brutalnom kršenju međunarodnog prava, pogotovo međunarodnog humanitarnog prava. Zajedno s našim transatlantskim i evropskim partnerima fokusirani smo na multilateralni odgovor", rekao je on.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja