NOŽ U LEĐA: Milo ruši Dritanovu vladu zbog Temeljnog ugovora sa SPC!
Foto: Stefan Jokić, BETA

SRAMAN POTEZ DPS

NOŽ U LEĐA: Milo ruši Dritanovu vladu zbog Temeljnog ugovora sa SPC!

Crna Gora -

Đukanovićev DPS od juče više ne daje podršku aktuelnoj vlasti u Podgorici. Crnogorski premijer kaže da će se tek videti šta je stav većine poslanika

Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Ðukanovića uskraćuje podršku vladi premijera Dritana Abazovića, odlučeno je juče na sednici predsedništva te stranke.

Povod za ovakvu odluku je usvajanje Nacrta temeljnog ugovora, koji vlada Crne Gore treba da potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

DPS je u saopštenju naveo da je na sednici predsedništva stranke „izraženo žaljenje zbog promene političkog kursa vlade Crne Gore“, dodajući da je vlada „napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija i ishitreno, neodgovorno i bez konsultacija sa stručnom javnošću ušla u zaključivanje ugovora sa SPC“. Time je, ocenjuje DPS, nanela neprocenjivu štetu državnim interesima Crne Gore.

Niz optužbi

Kako dodaju iz DPS, ugovor sa SPC, izglasan bez prethodne javne rasprave, uz mnogobrojne, tvrde, manjkavosti javno saopštene od stručne javnosti, predstavnika NVO sektora i brojnih političkih subjekata, a „čija sadržina značajno ugrožava državne interese Crne Gore, pitanje je od najvišeg nacionalnog značaja, preko koga nemamo pravo da pređemo bez adekvatnog i jasnog političkog odgovora“.

- Kako bismo izbegli današnji scenario, više puta smo tokom prethodne nedelje upozoravali da se ovo pitanje ne može rešavati ishitreno, te da je bilo nužno uključivanje stručne i naučne javnosti kako bi se u inkluzivnom procesu došlo do finalne sadržine teksta koji na adekvatan način štiti interese države Crne Gore. Predsedništvo je konstatovalo da, kako navedeni apeli nisu urodili plodom, već je, sasvim suprotno, iskazano neshvatljivo odsustvo volje za sadržajnim dijalogom koje je u finalu rezultiralo vladinim faktičkim napuštanjem evropskog kursa, nije ostavljen prostor za dalje pružanje podrške manjinskoj vladi. Zbog svega navedenog, predsedništvo je jednoglasno donelo odluku da uskrati podršku 43. vladi Crne Gore i ovlastilo klub poslanika Demokratske partije socijalista da u toku naredne nedelje preduzme adekvatne pravne radnje u skupštini - navedeno je u saopštenju.

Odmah se oglasio i sam Abazović.

- Pozdravljam odluku Predsedništva DPS. Odgovorno je i državnički, kada niste u mogućnosti da pomognete državi, da joj makar ne odmažete. Videćemo šta je stav većine poslanika. Crna Gora mora dalje - kriminal, korupcija i nacionalizam nisu opcije. Pobediće evropska budućnost - naveo je on.

Vlada Crne Gore je, podsetimo, u petak posle višečasovne rasprave usvojila Nacrt temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Za je glasalo 13 ministara, dok je njih pet izuzelo mišljenje.

U skladu s ustavom

Premijer Abazović je tada naglasio da ovaj ugovor ne stvara državu u državi i da je u skladu sa ustavom Crne Gore. Podsetio je da je pred svim partijama koje su podržale njegovu manjinsku vladu bio i sporazum koji je uključivao i ugovor sa SPC i da to pitanje, iako nije prioritetno za građane, treba rešiti što pre kako bi Crna Gora nastavila svoj evropski put.

Štampano izdanje 11.07.2022.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE DANAS SJAJAN POKLON UZ DNEVNE NOVINE KURIR! SILIKONSKI NOŽ ZA PREMAZIVANJE TORTI I KOLAČA

poklon, nož
foto: Kurir

Savršena mala pomagala su neophodan alat u svakoj kuhinji.

Jedan od pomagala svakako treba da bude kvalitetan i praktičan nož za premazivanje. Samim tim svako pripremanje kolača i torti biće olakšano, a nered će biti smanjen na minimum.

Nož je napravljen od silikona i, za razliku od drugih materijala, mnogo lakše se pere i brže se suši.

Možete ga prati i u mašini za sudove.

Čitajte KURIR!

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track