ĐUKANOVIĆ I ABAZOVIĆ NAKON SASTANKA: Temeljni ugovor da još jednom provere pravni eksperti
Foto: Stefan Jokić, BETA

crna gora

ĐUKANOVIĆ I ABAZOVIĆ NAKON SASTANKA: Temeljni ugovor da još jednom provere pravni eksperti

Crna Gora -

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Dritan Abazović imali su konsultacije o prevazilaženju problema u funkcionisanju izvršne vlasti izazvanih usvajanjem Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa Vlade Crne Gore i SPC, navodi se u zajedničkom saopštenju nakon sastanka.

"Zajednički je ocijenjeno da je u interesu Crne Gore i njene evropske budućnosti da se sačuva politička stabilnost i unapredi funkcionalnost institucija sistema, kako bi država kandidat za članstvo u EU, u najkraćem mogućem roku, ispunila prioritetne obaveze iz evropske agende", navodi se u zajedničkom saopštenju Kabineta Predsednika i Kabineta predsednika Vlade.

U tom kontekstu, kako se navodi u saopštenju nakon sastanka, korisnom je ocenjena ideja da se pre nastavka dalje procedure vezane za Ugovor stručnoj i naučnoj javnosti Crne Gore, odnosno predstavnicima Univerziteta i civilnog društva sa kompetencijama za pravna pitanja, još jednom predstavi tekst Ugovora i obezbedi dodatna provera usaglašenosti aktuelne verzije Ugovora sa ustavno-pravnim sistemom Crne Gore i time otklone sve nedoumice koje su aktuelizovane ovom temom.

Poručeno je da, u međuvremenu, politički fokus treba usmeriti na dijalog svih parlamentarnih partija o obezbeđivanju potrebnog konsenzusa za izbor članova Sudskog saveta, sudija Ustavnog suda i pokretanje procedura za izbor VDT-a.

Crnogorski predsednik i premijer su se saglasili da bez obzira na političke ili druge razlike koje postoje u društvu, rešenje uvek treba tražiti u dijalogu unutar institucija sistema.

Kurir.rs/RTCG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track