Najnovije vesti

POLITIČKA KRIZA: Milo definitivno ne da mandat Lekiću! Za tri meseca najverovatnije slede NOVI IZBORI
Foto: EPA

ne smiruje se bura

POLITIČKA KRIZA: Milo definitivno ne da mandat Lekiću! Za tri meseca najverovatnije slede NOVI IZBORI

Crna Gora

Ovakvim postupanjem Đukanović je pokušao državni udar, ocenjuju iz Demokratskog fronta

Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj krizi nakon što je predsednik te države Milo Đukanović odbio da lideru Demosa Miodragu Lekiću poveri mandat za sastav nove vlade. Po svemu sudeći, slede tri neizvesna meseca do vanrednih parlamentarnih izbora, kažu sagovornici Kurira.

Imaju većinu

Najpre je, podsetimo, Đukanović prekjuče odbio da Lekića postavi za mandatara, pravdajući tu odluku time da nema uverenje da on ima podršku većine u skupštini, potom su mu poslanici u Skupštini Crne Gore, njih 41, dostavili potpise poslanika Demokratskog fronta, Pokreta za promene, Socijalističke narodne partije, Demokratske Crne Gore, koalicije Crno na belo, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore.

Milo Đukanović
foto: EPA

- Ovim su se stekli uslovi da u skladu sa ustavom mandat za sastav sledeće vlade poverite gospodinu Miodragu Lekiću - naveli su u dopisu.

Uprkos dokazu da Lekića podržava većina poslanika, Đukanović nije promenio odluku i ostao je pri stavu da ne želi da mu poveri mandat za sastav vlade.

Vladislav Dajković, lider Slobodne Crne Gore, uveren je da će Đukanović ostati pri svome i da Lekić nema šanse da dobije mandat.

Vladislav Dajković
foto: Youtube/Printscreen

- Verujem da će Đukanović nastaviti u istom pravcu i da ni po koju cenu neće dati Lekiću mandat. Treba imati u vidu da se bliže izbori u Podgorici, koji će biti svojevrsna politička raskrsnica, te su Đukanoviću potrebne sve poluge izvršne vlasti i zato ne želi da rizikuje da bez njih ostane. Imajući to u vidu, siguran sam da neće biti nove-stare vlade, već da slede vanredni izbori, koji će se održati najverovatnije za tri meseca - kaže Dajković za Kurir.

Dodaje i da, po njemu, ovakav ishod nije slučajan.

- I dalje mislim da ovo nije slučajno, već da je u pitanju dogovor Đukanovića i Abazovića kako bi Abazović ostao premijer, a Đukanović tako držao poluge moći i zadržao institucionalnu prednost - kaže Dajković.

Tužilaštvo da reaguje

Andrija Mandić, Crna Gora, Demokratski front
foto: Printscreen/RTS

Lider i poslanik Nove srpske demokratije Andrija Mandić ocenio je da je ovakvim postupanjem Đukanović "pokušao državni udar", te zatražio da povuče predlog za skraćenje mandata skupštini. I predsednik Demokratske narodne partije Milan Knežević kaže da je Đukanović potvrdio da je remetilački faktor i da državu gura u tenzije. Pozvao je i specijalno državno tužilaštvo da proveri da li ima ovde zloupotrebe službenog položaja ili stvaranja kriminalne organizacije "jer je Đukanović pokušao državni udar".

Dritan Abazović Milo štiti kriminalne mreže unutar zemlje

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović optužio je predsednika Đukanovića da štiti kriminalne mreže unutar zemlje, nakon što je njegova vlada napravila rekordan broj hapšenja. On je ovo izneo u intervjuu za Vašington egzaminer, navodeći da je upravo Đukanović podstakao verske i etničke podele koje su dovele do pada njegove vlade u avgustu.

Ivana Žigić/ Foto/Source:EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track