"MILOVIM POVLAČENJEM, DPS NEĆE MOĆI DA SE REFORMIŠE U SKORIJOJ BUDUĆNOSTI!" Stručnjaci: Neće više imati nikakve rezultate
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

KURIR TV

"MILOVIM POVLAČENJEM, DPS NEĆE MOĆI DA SE REFORMIŠE U SKORIJOJ BUDUĆNOSTI!" Stručnjaci: Neće više imati nikakve rezultate

Crna Gora -

Milo Đukanović još zvanično nije napustio predsedničku fotelju, a već je odlučio da se, svega tri dana nakon poraza na izborima za prvog čoveka države, povuče sa čela Demokratske partije socijalista čiji je lider bio 25 godina.

- Osnovna ocena je da nismo zadovoljni rezultatom izbora i da su naši planovi bili više postavljeni. DPS je odlučila da promeni vrh stranke da bi mogla da pomogne da Crna Gora dostigne ostvarenja kojima težimo. Liderstvo u partiji je bilo posledica drugih okolnosti. Ostaću u frontu borbe za vrednosti koje treba da budu deo baštine savremene Crne Gore - rekao je Milo Đukanović.

Povlačenjem Đukanovića, prvi čovek Vlade Crne Gore nije iznenađen. Kaže - to je bilo očekivano.

- Idemo dalje, imamo puno drugih obaveza, šta se dešava unutar jedne partije ne bi trebalo dodatno da nas interesuje. Završena je jedna era, treba da počne nova era za Crnu Goru i neka se građani mire i da idemo dalje - rekao je Dritan Abazović, premijer Crne Gore.

Kurir Televizija
foto: Kurir televizija

Da je odlazak Đukanovića početak nove ere na političkoj sceni Crne Gore, smatra i urednik u listu Politika Bojan Bilbija. DPS, ocenjuje, više neće biti isti, ali povlačenje Đukanovića, napominje, neće pomoći toj partiji da se reformiše u skorijoj budućnosti i ostvari željene rezultate na predstojećim parlamentarnim izborima.

- Ona će sačuvati deo svojih birača zbog te ideologije, jer ona je jasno ideološki profilisana, ali bez njega kao tog pokretačkog motora ona svakako ne može više da pretenduje na rezultate kakve je imala. Možda jedino ako bi se oni odrekli tih negativnih stvari koje su pratile njegovu vladavinu i da opet ostanu na tom ideološkom kursu koji je on gajio. Međutim, to će biti teška misija. Milo Đukanović je svakako procenjivao i procenio da je vreme da se povuče i da se okrene jedan novi list i mislim da će time započeti nova epoha na čitavoj sceni Crne Gore - istakao je Bojan Bilbija, urednik u listu Politika.

Kurir Televizija
foto: Kurir televizija

Odlazak Đukanovića sa važnih državnih i partijskih funkcija znači i da ostatak crnogorske političke elite neće moći da u njegovim potezima traži opravdanje za svoje postupke, smatra politički analitičar Dejan Miletić.

- Mnogi su naučili da se opravdavaju Milom Đukanovićem i da rad i nerad pretaču u njegovu harizmu ili njegovo liderstvo. Od juna kada budu parlamentarni izbori i kad zaista više ne bude opravdanja, niko više neće moći da se osvrće na DPS i na Mila Đukanovića. Crna Gora može ozbiljno da krene napred tek posle sledećih izbora. Ali, ni oni nisu završni. Tek oni tamo sledeći će biti pravi, demokratski, slobodni, itd - naveo je Dejan Miletić, Centar za proučavanje globalizacije.

Kurir Televizija
foto: Kurir televizija

A na vanrednim parlamentarnim izborima suočiće se novi Pokret Evropa sad ojačan pobedom njihovog kandidata Jakova Milatovića na predsedničkim izborima, partije pobednice parlamentarnih izbora 2020. godine i oslabljen DPS koji je od te 2020. izgubio ne samo parlamentarnu, već i vlast na lokalnom nivou u više opština uključujući i Podgoricu, a sada i mesto prvog čoveka države.

02:49

MILOVIM POVLAČENJEM, DPS NEĆE MOĆI DA SE REFORMIŠE U SKORIJOJ BUDUĆNOSTI! Stručnjaci: Neće više imati nikakve rezultate

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track