HRVATSKI INTELEKTUALAC: Oreškovićeva izjava o dvojezičnim tablama nije dovoljno utemeljena
Foto: Fonet

Reakcija

HRVATSKI INTELEKTUALAC: Oreškovićeva izjava o dvojezičnim tablama nije dovoljno utemeljena

Hrvatska -
Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović, komentarišući izjavu mandatara za sastav hrvatske vlade Tihomira Oreškovića da još nije došlo vreme za postavljanje ćiriličnih natpisa u Vukovaru jer su rane još sveže, rekao da je to iznenađujuća izjava koja se već nekoliko puta ponovila

"Štaviše, čini mi se da je utemeljena na vrlo slabom, tzv. argumentu. Jer ako je vreme za dvopismenost u BiH ili dvojezičnost na Kosovu, postavlja se pitanje zašto nije vreme za to isto u Vukovaru? Jesu li možda te rane, o kojima mandatar Orešković govori da su još uvek dosta sveže, nešto manje sveže ili nešto malo manje bolne u Bosni i Hercegovini ili na Kosovu? Radi se slaboj formulaciji, odnosno argumentu koji nije dovoljno uverljiv", kaže Jović za zagrebački TV N1.

Na pitanje kakav će biti stav nove vlade u vezi s položajem manijna, Jović smatra da će biti problema. Mi, nažalost, u okviru tzv. Domoljubne koalicije imamo političke stranke koje se izrazito protive pravima manjina u Hrvatskoj, naročito srpske manjine.

Drugo, voleli bismo čuti i od mandatara i od ljudi u koaliciji koji su rokovi? Kad oni misle da će doći vreme za dvopismenost u Vukovaru? Oni govore da je reforme nužno ograničiti nekim vrlo jasnim rokovima, na primer, ovo za pola godine, drugo za godinu, treće za dve godine. Voleli bismo čuti hoće li za tu stvar, za koju je 2009. godine HDZ garantovao zakonskim odredbama, vreme doći za šest meseci, do kraja njihovog mandata ili nikada", kaže Jović.

Komentarišući izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da očekuje bolje odnose s novom hrvatskom vladom, ali da se moraju rešiti pitanja poput slavljenja "Oluje", Jović kaže da je skeptičan kada je reč o odnosima Srbije i Hrvatske:

"Poslednjih šest meseci su bili vrlo nezadovoljni ne samo verbalnim istupima Vlade Zorana Milanovića već i zbog zatvaranja granice. Možda postoji nada za novi početak, ali s obzirom na karakter politike koji preferiraju i Vučić i koalicija na vlasti u Hrvatskoj, pomalo sam skeptičan prema tome", dodaje on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track