ČITAV REGION SLAVI PRAVOSLAVNI BOŽIĆ: Liturgije održane u Bosni, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori..
Foto: AP 7 Jan 2013

Svečano

ČITAV REGION SLAVI PRAVOSLAVNI BOŽIĆ: Liturgije održane u Bosni, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori..

Region -
Pravoslavni vernici širom regiona danas slave Božić, a liturgijama u crkvama prisustvovao je veliki broj građana, prenose agencije

U Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu jutros je u čast najradosnijeg hrišćanskog praznika služena Božićna liturgija koju je služio rektor bogoslovije u Foči, arhimandrit Lazar Lazarević. Liturgiji su prisustovali brojni vernici i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, a među njima i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićhević, prenosi Fena.

Božićnu poslanicu patrijarha srpskog Irineja i svih arhijereja Srpske pravoslavne crkve, u kojoj je naglašena potreba dobre volje prema svim ljudima, preneo je protojerej-stavrofor Vladimir Stupar. Božić je ponoćnim službama i svetom arhijerska liturgijom u zoru obeležen i širom Republike Srpske, u Bjeljini, Foči, manastiru Zagrađen, Srpskoj Varoši, Grčici.

U Crnoj Gori je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio da "obezbožena vlast" poriče vekovno postojanje Hristove Crkve Božje Pravoslavne na Cetinju.

"Umjesto da gradi budućnost Crne Gore na svetopetrovskom bogoljublju i bratoljublju, pokušava da je zida na produbljivanju dioba u narodu", naveo je Amfilohije u božićnoj poslanici.

U Hrvatskoj, vernici koji slave Božić po julijanskom kalendaru obeležili su u Sisku Božić uz tradicionalni pozdrav "Mir Božžji, Hristos se rodi" u crkvi Sv. Petke, a liturgiji su prisustvovali gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček i predsednik Gradskog veća Ivan Đumbir, prenela je Hina.

"Ne treba da bežimo od različitosti, jer nas one povezuju i čine bogatijim. Moramo ih koristiti u dobre svrhe", poručio je Đumbir. U Sisku je sinoć, na Badnji dan održana i večernja služba uz tradicionalno paljenje badnjaka.

Pravoslani hrišćani slave Božić u Makedoniji, a liturgije se održavaju u crkvama širom zemlje, prenela je makedonska agencija MIA. Božić se obeležava i u Sloveniji, gde oko 45.000 građana pripada pravoslavnoj veri, uglavnom Srpskoj pravoslavnoj crkvi, prenosi agencija STA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track