VLADIKA GRIGORIJE: Opasno je što se neko iz Srbije izvinjava za Srebrenicu!
Foto: Aleksandar Jovanović CILE

BiH

VLADIKA GRIGORIJE: Opasno je što se neko iz Srbije izvinjava za Srebrenicu!

Bosna i Hercegovina -
Mislim da mi bosanski Srbi i muslimani trebamo pogledati jedni drugima u oči i da mi to riješimo, a ne Nikolić, Erdogan ili neko deseti", poručio je vladika Grigorije, episkop zahumsko-hercegovački i primorski.

Protivnici ga optužuju da je Crkvu pretvorio u kompaniju i da je više biznismen nego vladika.

"Hristos je korporativna ličnost. Svaki episkop treba biti korporativna ličnost. U tom smislu naše ponašanje mora biti takvo, moramo biti svima sve i raditi sve najbolje što možemo i da sve bude u službi života i ljudi. I ako tako radimo nemamo čega da se plašimo i da idemo svojim putem", rekao je vladika i kazao da oni koji ga optužuju na kraju dođu i kažu da su pogrešili", objasnio je vladika Grigorije i dodao da se sa hotelima bavi silom prilika.

Da li je greška blizak odnos s vladajućim strukturama, konkretno s Miloradom Dodikom? Iz opozicionih stranaka ga žestoko kritikuju jer je zauzeo stranu u odnosu s političarima.

"Nisam zauzeo stranu, već je jednostavno došlo do prijateljstva i uzajamnog pomaganja. Velika mana partija je što imaju sektaški mentalitet. Kada te vide s onim drugim, odmah zaziru i govore šta ću s njima. Dodika sam doživeo čoveka koji je na strašnom mestu i kome treba pomoć, a i on mene isto tako. To ne znači da ne bih pomogao bilo kome i bilo kada", odgovorio je vladika Grigorije.

Tomislavu Nikoliću je odgovorio na prozivke da ga je nazvao "benom" i drugim uvredljivim komentarima, ali je kazao da to nije tačno i da određeni mediji iz Srbije svesno vode rat protiv njega.

"Nekada mi pripisuju moći i sposobnosti koje nemam, ali me nekada i potcene. Bio sam kod Nikolića nakon svih neumerenih izjava, popili smo malo rakije, popričali i rastali se kao ljudi", ispričao je.

Na pitanje da li to znači da je Nikolić oprostio komentar "da je Boris Tadić učinio ono što je Nikolić u vezi s Kosovom visio bi na Terazijama."

"To znači i Nikolić, nije on glup čovek", mišljenja je Grigorije.

Zamerio je predsedniku Srbije zbog izvinjenja koje je uputio Bošnjacima za Srebrenicu. Vladika Grigorije je uputio izvinjenje Dubrovniku zbog stradanja.

"Nisam mu zamerio što je uputio izvinjenje već što nas je nazvao Bosancima. Ali to je bilo u afektu. Hteo sam naglasiti da je opasno da se neko iz Srbije izvinjava jer se desio zločin u Srebrenici. Mislim da mi bosanski Srbi i muslimani trebamo pogledati jedni drugima u oči i da mi to rešimo, a ne Nikolić, Erdogan ili neko deseti."

Vladika Grigorije je rekao da smo se mi klali između sebe i da mi jedini možemo to rešiti.

"Ne treba niko da nas miri ili zavađa, ako smo razumni. Jedni od drugih trebamo tražiti oprost. Kada sam u dubrovačkoj katedrali tražio oprost odmah je na isti način govorio i biskup dubrovački i zbog toga naš odnos napreduje", kaže vladika.

Na pitanje zašto se on ne izvine kako bi krenuo proces oproštanja jednih, drugih i trećih u BiH, vladika je rekao:

"To je jedna od najskupljih i najmoćnijih reči i stvari koje donosi religija. Oprostiti nekome imati mesta u svom srcu za njega. Kad bi meni neko oprostio to znači da on mora otvoriti svoje srce za mene i obratno. Ja to mogu reći formalno, ali to ne želim jer imam osećaj da bi rekli "E sada dođite da vas sve zatvorimo u zatvor, priznali ste."

Naglasio je da to nije taj put o kojem govori.

(N1info)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track