OBIĆI ĆE I JASENOVAC: Patrijarh Vartolomej dolazi u prvu posetu Hrvatskoj
Foto: AP

Skup o holokaustu

OBIĆI ĆE I JASENOVAC: Patrijarh Vartolomej dolazi u prvu posetu Hrvatskoj

Hrvatska -

Patrijarh vaseljenski Vartolomej u petak, 9. septembra dolazi u Zagreb gde će otvoriti Naučnu konferenciju "Novomučenici: perspektiva II", zatim posetiti područje gde je bio logor smrti Jasenovac.

Konferencija će se održati u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji "Katarina Kantakuzina Branković", a radnim delom predsedavaće episkop slavonski Jovan, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Na konferenciji će učestvovati najeminentniji stručnjaci za problem holokausta: Efraim Zurof, direktor "Simon Vizental centra" u Jerusalimu, Ruta Vaganaite iz Litvanije, autor bestselera "Naši ljudi", protojerej Aleksandar Zin iz Rusije, istoričari, sociolozi, teolozi i drugi eksperti za holokaust iz Poljske, Rusije, Republike Srpske, Rumunije, Hrvatske, Izraela i Srbije.

Prenoseći pozdrave patrijarha vaseljenskog i "izraze njegove očinske brige i podrške", mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije je izjavio da patrijarh Vartolomej dobro poznaje prilike u Hrvatskoj i stoga za pravoslavne Srbe predstavlja najveću radost što su prvi put u dosadašnjoj istoriji u prilici da budu domaćini prvom čoveku pravoslavlja.

Predviđeno je da patrijarh Vartolomej sa arhijerejima i učesnicima konferencije istog dana poseti područje na kome je bio logor smrti Jasenovac i prisustvuje večernjoj u hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki.

U subotu, 10. septembra, patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej i patrijarh srpski Irinej služiće, povodom obeležavanja 75 godina od stradanja Svetih mučenika jasenovačkih, svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Istog dana, u 13 sati, patrijarh Vartolomej će osveštati obnovljeni Episkopski dvor u Pakracu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track