PRVA BEBA POSLE 33 GODINE: U ovom slavonskom selu živi samo 9 stanovnika, A SAD IM SE RODIO SIN!
Foto: Foto: Pozega.eu

ima nade

PRVA BEBA POSLE 33 GODINE: U ovom slavonskom selu živi samo 9 stanovnika, A SAD IM SE RODIO SIN!

Hrvatska -

Selo Mihaljevci smešteno 7 kilometara istočno od Pleternice, a od zaborava ga čuva samo 9 stanovnika.

U selo je prenekoliko dana stigla prinova, dečak Marin, prva novorođena beba Mateja i Ane Belo, mlade porodice koja se odvažila i rešila da ostane na porodičnom ognjištu.

Poslednja beba u Mihaljevcima rođena je u porodici Marić 1985. godine, dakle pre 33 godine. Teško je pomisliti, a kamoli poverovati da novorođeni Marin uliva nadu za selo u kojem je nastanjeno tek pet kuća.

Put Mihaljevaca se zaputilo pet Matejevih prijatelja i to na konjima jer je i Matej veliki zaljubljenik u ove životinje. Mladi otac je doživeo pravo iznenađenje kada je začuo pesmu i topot konja koji su se probijali makadamskim drumom prekrivenim snegom.

Anta Belo, Emanuel Galić i Petar Veletić iz Pleternice, Ivan Kladarić i Goran Tripić iz Podcrkavlja nizali su pesmu za pesmom pa su se i ostali gosti kod Matejevog dede Mate Čočića iznenadili i pitali se šta se dešava.

Atmosfera sa pesmom i posluženjem podsećala je na neka starija i lepoša vremena.

"Nekad je ovo selo vrvelo od života. Drugačije se živelo. Od 1970. godine sve je krenulo nizbrdo, jako puno njih se raselilo. Mi još uvek nemamo ni asfaltirani put do sela. Raduje me što su prijatelji mog unuka Mateja došli da mu čestitaju rođenje deteta na konjima. I ja imam dva konja kao i moj unuk Matej, mladi tata koji je veliki zaljubljenik u njih" rekao je deda Mato.

Prema dostupnim podacima najviše stanovnika u Pleterničkim Mihaljevcima bilo je 1931. godine, njih 184. Najveći pad naseljenih bio je od 1961. do 1971. godine kada je sa 156 stanovnika brojka pala na njih 87. Pored porodica Belo, Čočić i Haliž tamo su bili nastanjeni i Veletići, Petkovići, porodice Lombar i Jakobović.

Kurir.rs / Pozega.eu

Foto: Pozega.eu

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVAJ OSMEH JE NEPROCENJIV: Raznežite se kada vidite kako se uspavljuje beba poznatog para

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track